TYY ja TuKY ne yhteen soppii

Vuoden ensimmäinen edustajisto pidettiin keskiviikkona 28.1. Ryhmä Lexiä edustivat Teemu, Satu, Matti, Minna ja Antti V. Vaikka kokouksen kesto oli ennätyksellisen lyhyt — vain pari tuntia — ehdittiin sen aikana sopia tärkeästä asiasta: Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) ja Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan (TuKY) yhdistymisestä. TYY ja TuKY yhdistyvät vuoden 2010 alusta, kun Turun yliopisto ja Turun kauppakorkeakoulu yhdistyvät uudeksi Turun yliopistoksi. Kylteriperinteitä jatkaa jo perustettu TuKY ry.

Ylioppilaskuntien nyt solmimassa yhdistymissopimuksessa sovittiin lyhyesti seuraavaa:

 • TYY siirtää koko varallisuutensa uuteen ylioppilaskuntaan.
 • TuKY rahoittaa uutta ylioppilaskuntaa 40 000 €:lla. TuKY:n kiinteistöt, yhtiöt ja arvopaperit siirtyvät TuKY ry:lle.
 • TYYn työsuhteet siirtyvät uuteen ylioppilaskuntaan. TuKY päättää omat työsuhteensa 31.12.2009 mennessä.
 • TuKY:n jäsenet saavat täysin samat etuudet, velvoitteet ja oikeudet kuin nykyisen TYYn jäsenet.
 • TYY ja TuKY järjestävät yhteiset edustajistovaalit uudelle ylioppilaskunnalle huhtikuussa 2009.

Samalla kertaa hyväksyttiin myös uuden ylioppilaskunnan säännöt ja edustajiston työjärjestys, jotka noudattelevat pitkälti nykyisiä TYYn sääntöjä.

Edustajisto perusti myös kirjastotyöryhmän, jonka tarkoituksena on tehdä selvtys TYYn kirjaston toimintaedellytyksistä sekä tehdä toimenpide-ehdotukset kirjastosta syyskuun edustajistolle. Ryhmä Lexiä työryhmässä edustaa Teemu Oksanen, ja sen puheenjohtajana toimii TYY terveeksi -listan Sara Valanto.

Pientä keskustelua herätti myös Ryhmä Lexin kritiikki Tylkkärissä julkaistua ”Varasta jotain!”-artikkelia kohtaan. Ryhmän mielestä kyseinen juttu, jossa ihannoidaan varastelemista elämäntapana, ei ole hyvän maun mukainen. Ryhmä Lex muistutti myös, että kyseistä juttua saatettaisiin pitää julkisena kehottamisena rikokseen. Kyseisenlaisen jutun julkaiseminen jäsenmaksuvaroin tuotetussa lehdessä on hyvin kyseenalaista.

3 kommenttia artikkeliin ”TYY ja TuKY ne yhteen soppii

 1. Missä kohtaa jutussa suhtauduttiin myönteisesti varasteluun? Artikkelin sävy on ennemminkin toteava ja varastelu on opiskelijoiden keskuudessa hyvinkin yleistä. Kai faktat saa julkaista?

  Lexin kokoomuslaiset edustajat haluavat ilmeisesti edistää ennemmin omaisuudensuojaa kuin sananvapautta.

 2. hohhoijaa: Jo jutun otsikko kehottaa rikokseen, vaikkakaan yksin se ei välttämättä riittäisi täyttämään rikokseen yllyttämisen tunnusmerkistöä. Jutun viimeisessä kappaleessa kuitenkin melko selvästi kerrotaan, kuinka paljon helpompaa on varastaa kuin käydä rehellisissä töissä. Annetaanpa siinä myös hyvin selkeä vinkki, miten kyseistä rikosta tehdessä kannattaa toimia.

  Sananvapautta emme kyseenalaista, emme myöskään omaisuudensuojaa. Molemmat ovat tärkeitä perus- ja ihmisoikeuksia. Tylkkäri voi toki painaa minkälaista soppaakin tahansa, vastuun kantaa lopulta päätoimittaja. Pääpaino asiassa on kuitenkin siinä, että lehteä julkaistaan pitkälti pakko-/automaatiojäsenyyden turvaamilla jäsenmaksutuloilla. Lehteä tehdään jäsenistölle – ei lehteä itseään varten – ja mielestämme kyseinen juttu oli paitsi kyseenalainen ja mauton myös jäsenistön aliarviointia.

  TYYn ja Tylkkärin on muistettava velvollisuutensa ylioppilaiden yhteiskunnallisessa kasvattamisessa. Sitä vaatii myös uuden yliopistolain pykälä, jolla oikeutetaan ylioppilaskunnan pakkojäsenyys.

  Mitä tulee ”Lexin kokoomuslaisiin edustajiin”, on pakko todeta että käsittääkseni ainut kokouksessa istuneista Kokoomuksen jäsenkirjan omaavista Ryhmä Lexin edustajista on allekirjoittanut itse. Ryhmä Lexissä toimin kuitenkin ennen kaikkea lexiläisenä TYYn jäsenistön edustajana.

 3. Rakas hohhoijaa, kiitos asiallisesta kommentistasi.

  Ensin kommentoin väitettäsi artikkelin sävystä.
  Otteita artikkelista:

  ”Niille jotka eivät pelkää valvontakameroita, vartijoita tai satunnaisia sakkoja ostosparatiisit takaavat helposti toimeentulon.”

  ”Turku on sekä Mannan että Sakun mielestä hyvä kaupunki myymälävarkauksille. Helppoja paikkoja on paljon, ja vartijat ovat enimmäkseen ulalla. Parasta on kävellä vain rohkeasti suoraan ulos liikkeestä tavaroiden kanssa, he suosittelevat.”

  Asiaa ilman ennakkoasenteita tarkasteleva yksilö todennäköisesti huomaa artikkelin selkeän, haastateltavia kohtaan myötämielisen asenteen.

  Lain kannalta tilanne on täysin selvä. Ohessa ote asiaan soveltuvasta rikoslain kohdasta:

  ”17 luku (24.7.1998/563)
  Rikoksista yleistä järjestystä vastaan

  1 § (24.7.1998/563)
  Julkinen kehottaminen rikokseen
  Joka joukkotiedotusvälinettä käyttäen tai julkisesti väkijoukossa taikka yleisesti tietoon saatetussa kirjoituksessa tai muussa esityksessä kehottaa tai houkuttelee rikoksen tekemiseen siten, että kehotus tai houkuttelu

  1) aiheuttaa vaaran, että sellainen rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, tai

  2) muuten selvästi vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta,

  on tuomittava julkisesta kehottamisesta rikokseen sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

  Jos kehottaminen tai houkutteleminen aiheuttaa sen, että rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, sovelletaan mitä 5 luvussa säädetään osallisuudesta rikokseen”

  Rakas hohhoijaa, väittesi siitä, että kyse olisi jonkinlaisesta perusoikeusongelmasta on suorastaan naurettava. Sananvapautta ei voida käyttää verukkeena rikolliseen toimintaan kehottamiselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s