Uusi TYY, uusi yliopistolaki ja mikä kesä!

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) ja Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan (TuKY) yhteiset edustajistovaalit käytiin huhtikuun alkupuolella. Lexin ehdokkaat keräsivät hienon 447 äänen saaliin, joka riitti neljään paikkaan uudessa edarissa. Katteettomia lupauksia vastaan TYYssä taistelevat ensi syksystä alkaen siis Teemu, Juho, Masse ja Tuomas. Yhteensä oikeus-, lääke- ja kauppatieteilijöiden muodostama vaalirengas sai 16 paikkaa.

Vaikka Lexin paikkamäärä väheni yhdellä, on tulos oikkareiden kannalta onnistunut. Uudet edustajistoryhmät (TuKY ja Humanistilista) veivät luonnollisesti paikkoja lähes kaikilta vanhoilta ryhmiltä. Yleisesti ottaen sitoutumattomat ryhmät saivat uudessa edustajistossa 29 paikkaa ja puoluepoliittiset ryhmät 12 paikkaa.

Kiitos vielä kaikille Lexin ehdokkaita äänestäneille luottamuksestanne! Ja erityiskiitos kaikille upeille ehdokkaille!

Uusi yliopistolaki on mahdollisuus

Suomalaisen yliopistoväen tämän vuoden kuumin peruna on ollut ehdottomasti ehdotus uudeksi yliopistolaiksi. Myös TYYn edustajistossa aihe on noussut keskusteluun harva se kokous. Erityisen kärkkäästi uutta lakia on vastustanut Vihreä vasemmisto, joka vaati ”jäsenpalveluna” jopa TYYn kustantamaa bussikyytiä yliopistolakimielenosoitukseen. Jäsenmaksurahoille löytyi onneksi parempaa käyttöä…

TYYn viime vuonna hyväksytty kanta on melko selvä. Yliopistolaissa on TYYn mielestä toki epäkohtia – kuten lukukausimaksukokeilu ja hallituksen ulkopuolisten jäsenten määrä – mutta pääosin lakiehdotus on onnistunut. Yliopistot saavat vihdoin niiden kauan kaipaamaa vapautta!

Uusi yliopistolaki pitää sisällään enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Lakiehdotus ei vaaranna valtion yliopistoille antamaa perusrahoitusta, eikä yliopistodemokratia ole murtumassa. Jatkossa yliopistot voivat harjoittaa omaa varainhankintaa, jolla täydennetään perusrahoitusta. Yliopistoyhteisön ulkopuoliset hallituksen jäsenet – jotka muuten valitsee yliopistoyhteisö itse – tuovat uutta osaamista, raikkaita näkökulmia ja aitoa keskustelua yliopistojen päätöksentekoon.

Yliopistot ovat tärkeä osa yhteiskuntaa, ja niiden menestymismahdollisuudet on turvattava myös tulevaisuudessa. Turun yliopistonkin on vastattava reilusti ajan haasteisiin, eikä vetäytyä juoksuhautaan.

Töitä riittää

Elämme jännittäviä aikoja. Yleensä edaattorit ovat päässeet kesälomille jo huhtikuussa, mutta tällä kertaa kevään edustajistokausi venyy yli vapun. Toukokuun kokouksessa TYYn edustajisto valitsee edustajistonsa uuden Turun yliopiston ensimmäiseen yliopistokollegioon. Ja heti elokuussa TYYn uusi edustajisto pääsee valitsemaan omat ehdokkaansa uuden yliopiston hallitukseen. Töitä siis todellakin riittää, vaikka vaalirutistus on onnellisesti ohi.

Eikä ryhmä Lexin edustajat muutoinkaan jää vaalien välissä lepäilemään laakereille. Kuukausittain noin 15 lexiläistä vaikuttaa opiskelijan arkeen TYYn valiokunnissa, taloustoimikunnassa ja muissa elimissä. Tämä on äärimmäisen tärkeää ruohonjuuritason työtä. Nämä työmyyrät varmistavat, että oikeustieteilijöiden ääni kuuluu TYYssä nyt ja jatkossa. Jos olet itse kiinnostunut toimimaan oikkarin etujen puolesta – tervetuloa mukaan!

Ryhmä Lexin toimintaa voit seurata nykyään myös Lexpressin ilmestymisen välissä netissä: https://lexed.wordpress.com/ . Sivuille voi jättää vapaasti myös kommentteja ja ideoita. Ryhmä Lex on myös sinun äänitorvesi TYYssä.

Mitä mainiointa kesää!

Teemu Oksanen
ryhmäpuheenjohtaja
Edustajistoryhmä Lex

(Artikkeli on julkaistu LexPressissä 2/2009.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s