Miksi TYYllä on alayhdistyksiä?

Huomisessa uuden edustajiston kokouksessa hyväksytään TYYlle uusi alayhdistysohjesääntö. Sääntöesityksen on koonnut alayhdistysvaliokunta, ja se sisältää määräykset mm. alayhdistysten oikeuksista ja velvollisuuksista sekä säännökset alayhdistysten taloudellisesta avustamisesta.

Mutta miksi tarvitsemme tällaiset säännöt? Miksi TYYllä on alayhdistyksiä?

TYY on suuri, ensi vuonna noin 14 500 jäsenen ylioppilaskunta. Valitettava tosiasia on, ettei näin suuri ylioppilaskunta hevin voi olla ”lähellä opiskelijaa”.  TYYn puolesta opiskelijaa lähellä toimivat sen runsaat 100 alayhdistystä.

Alayhdistykset toteuttavat useita TYYlle itselleen tarkoitettuja tehtäviä. Aine- ja tiedekuntajärjestöt toimivat oman alansa opiskelijoiden koulutuspoliittisina edunvalvojina. Poliittiset järjestöt taas edistävät jäsentensä yhteiskunnallisia pyrkimyksiä. Käytännössä kaikki alayhdistykset toimivat samalla tavalla ajattelevien TYYn jäsenten yhdyssiteenä ja valmistavat opiskelijoita aktiiviseen kansalaisuuteen.

On hyvä huomata, että kaikki yllä mainitut tehtävät on määrätty yliopistolaissa ylioppilaskunnille. Yksin TYY ei näitä tehtäviään pystyisi nykyisellään täyttämään!

Alayhdistykset eivät siis täydennä TYYn toimintaa, vaan ovat osa sitä — käytännössä osa TYYn lakisääteistä toimintaa. Tämä tuppaa usein TYYn toimijoilta ja edustajiston jäseniltä unohtua. Alayhdistykset mahdollistavat sen toiminnan, johon TYY ei itse pysty.

TYY tarvitsee alayhdistyksiään, ja TYYn on järjestettävä alayhdistyksilleen toimivat puitteet. Ei ole siis yhdentekevää, millaisen alayhdistysohjesäännön huomisesssa edustajiston kokouksessa hyväksymme.

Teemu Oksanen, Ryhmä Lexin pj.

Kirjoittaja on itse ollut mukana ainakin viiden TYYn alayhdistyksen toiminnassa sekä toiminut vuonna 2008 TYYn hallituksen alayhdistysvastaavana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s