Syyskuun kokous vol.2

Syyskuun kokouksesta tuli loppujen lopuksi lyhyempi kuin mitä iltakoulu antoi odottaa. Agendalla oli lähetekeskustelu ylioppilaskunnan päivitetystä strategiasta, lähetekeskustelu ylioppilaskunnan päivitetystä talousstrategiasta, alayhdistysohjesäännön muuttaminen, kirjaston kehittämistyöryhmän loppuraportin arvioiminen, ansiolautakunnan valitseminen, yritysyhteistyön linjojen hyväksyminen sekä varainhakintakampanjaan osallistumisesta päätätäminen. Ryhmä Lexin kokoonpanon muodosti Masse, Tuomas, Vaaja ja Matti.

Kokous alkoi varsin mielenkiintoisesti, kun edes esityslistasta ei päästy yksimielisyyteen. Useiden ehdotuksien jälkeen päädyttiin pitämään esityslista muokkaamattomana.

Strategiakeskustelussa huolenaiheeksi nousi alayhdistyksille mahdollisesti asetettavat velvoitteet. Mitä ylioppilaskunta voi vaatia alayhdistyksiltään? Miten se voi valvoa vaatimusten toteuttamista? Ryhmä Lexin Lajunen vastusti voimakkaasti ”velvoite” -termin käyttämistä, koska ajatus ylioppilaskunnan asettamista velvoittavista normeista ei ole ylioppilashengen mukaista, eikä valvontaa ole käytännön tasolla mahdollista toteuttaa.
 
Talousstrategian päivittämistä oli esittelemässä taloustoimikunnan puheenjohtaja Liljenbäck. Esitettyjen muutoksien taustalla oli ajatus päivittää dokumentti vastaamaan tämän päivän käytäntöä. Lisäksi strategiaan oli lisätty kokonaan uusi ”TYY-konsernia” koskeva kappale.

Seuraavaksi listalla oli alayhdistysohjesäännnön muuttaminen. Aikaisempina vuosina epäselvyyttä aiheuttanut kohta, jossa puhutaan yhdistyksen toistuvasti ylijäämäisestä taloudesta, oli viilattu selkeämpään asuun. Nyt tällä ylijäämäisyydelle oli saatu tarkka määre: Talouden ylijäämä on kolme kertaa niin suuri kuin yhdistykselle myönnettävissä oleva avustus kokonaisuudessaan. Mutta edelleen dokumenttiin jäi epäselvyyttä. Talouden ylijäämäisyyden perusteella avustuksen lisäosa voidaan jättää myöntämättä, ellei yhdistys osoita hyväksyttävää säästämisen kohdetta.

Mikä on hyväksyttävää säästämistä ja mikä ei? Se riippuu kulloisenkin vuoden alayhdistyvaliokunnasta, hallituksesta ja edustajistosta, mikä merkitsee kohtuuttoman suurta liikkumavaraa säännön tulkitsijalle. Niin kauan kuin muotoilu pysyy tällaisena, ei yhtenäistä linjaa synny eikä ongelmilta vältytä.

Kärsivällisyyttä siis ensi vuoden alayhdistysvaliokunnalle, joka joutuu lukemaan mitä moninaisempia selityksiä yhdistyksien ylijäämäisyyden perustelemiseksi!

Ratkaisua tähän ongelmaan tarjottiin jo kokouksessa, mutta se ei edustajiston enemmistöä miellyttänyt. Humanistilista nimittäin ehdotti, että kaikki ne kohdat, joissa viitataan yhdistyksen ylijäämäiseen talouteen ja sen seurauksena menetettävään avustuksen lisäosaan, tulisi poistaa. Koska suurempien yhdistysten talous on mittavampi kuin pienempien, voi joinain vuosina toiminta-avustuksen lisäosa jäädä saamatta täysin normaalin yli-/alijäämän vaihtelun vuoksi ilman sen kummempia säästötarkoituksia.

Kuten todettua, tähän edustajisto ei halunnut tarttua, vaan humanistilistan ohjesääntöä selkeyttävä avaus hävisi äärimmäisen tiukassa äänestyksessä 18-19.

Seuraavana vuorossa oli kirjaston kehittämistyöryhmän loppuraportin toimenpide-ehdotusten arvioiminen. Aiheesta on keskusteltu monessa eri edarissa lukuisia kertoja, ja edelleen keskustelu jakaa edustajiston kahteen vastakkaiseen leiriin. Toiset näkevät kirjastossa jäsenpalvelun, jolla on mahdollista tavoittaa alayhdistysten ulkopuolella jääviä ylioppilaskunnan jäseniä,kun taas toiset taloudellisesti kestämättömän palvelun, joka on jo saatavissa muuta kautta. Lienee turhaa mainita, kummassa leirissä Ryhmä Lex on.

Viimeiseksi päästiin päättämään TYYn osallistumisesta varainhankintakampanjaan. Tässä edustajisto teki erittäin tärkeän linjauksen ja päätti osallistua kampanjaan sekä kannustaa alayhdistyksiään osallistumaan varainhankintaan.

Tuomas Fonselius
Ryhmäpuheenjohtaja
Edustajistoryhmä Lex

Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto on syyskuun kokouksessaan
29.9.2010 päättänyt:

– merkitä tiedoksi käymänsä keskustelun TYYn uudesta strategiasta.
– merkitä tiedoksi käymänsä keskustelun TYYn päivitetystä
talousstrategiasta.
– hyväksyä muutokset TYYn ohjesääntöön alayhdistyksistä ja avustuksista.
– merkitä tiedoksi käymänsä keskustelun kirjaston kehittämistyöryhmän
loppuraportista.
– valita ylioppilaskunnan ansiolautakunnan vuodelle 2010
puheenjohtajaksi Johanna Kärjen ja jäseniksi Aki Halosen, Mats Kommosen,
Olli Raimon, Erja Sallisen sekä Markus Vähä-Piikkiön.
– palauttaa valmisteluun TYYn yritysyhteistyön linjat -dokumentin.
– lahjoittaa Turun yliopiston varainhankintakampanjaan summan, joka
vastaa lukua jäsenmäärä jaettuna kymmenellä päätöksentekopäivänä, sekä
kannustaa alayhdistyksiään osallistumaan varainhankintaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s