Miksi ihmeessä Ryhmä Lex puolustaa oikiksen itsenäisyyttä?

TYYn entinen hallituksen puheenjohtajaa, vasemmisto-opiskelijoiden Elias Laitinen ja vuoden 2011 hallituksen puheenjohtaja, vihreiden Rauli Elenius hyökkäsivät Ryhmä Lexin vaaliteemoja vastaan vuoden lopussa. LexPressissä julkaistussa kirjoituksessa he väittävät Ryhmä Lexin johtaneen äänestäjiään harhaan oikeustieteellisen tiedekunnan itsenäisyyttä korostaneella vaaliteemallaan.

Ryhmä Lexin ryhmäpuheenjohtaja Teemu Oksanen ja Lex ry:n puheenjohtaja Antti Vaaja vastasivat väitteisiin samassa lehdessä. Vaaliteema ei ollut populismia, vaan varsin aiheellinen teema.  Lexiläiset puolustavat itsenäistä oikista – nyt ja tulevaisuudessa!

Lue mielipidekirjoitukset itse ja vakuutu!

Oikeustieteellisen tiedekunnan itsenäisyys ei ole uhattuna – johtaako Ryhmä Lex oikeustieteilijöitä tahallaan harhaan?

Oikeustieteen opiskelijoiden Ryhmä Lex kampanjoi syksyn edustajistovaaleissa voimakkaasti oikeustieteellisen tiedekunnan itsenäisyyttä korostavalla teemalla. Ryhmä Lex totesi useaan otteeseen, että tiedekunnan itsenäisyys on uhattuna. Ihmettelemme, mihin tämä näkemys perustuu ja katsomme tarpeelliseksi avata keskustelua, jotta oikeustietelijät varmasti saavat asiasta faktoihin perustuvaa tietoa myös vaalien jälkeen.

Oikeustieteellisen tiedekunnan itsenäisyydestä keskusteltiin toden teolla viimeksi vuonna 2008. Tuolloin ylioppilaskunnan hallitus päätyi lausunnossaan kannattamaan sitä, että yliopistossa olisi vähemmän tulosvastuullisia yksiköitä.

Ylioppilaskunnan kanta ei kuitenkaan tuolloin edennyt eikä sitä sitä aktiivisesti ajettu, vaan tiedekuntarakenne säilyi muuttumattomana. Vuoden 2009 syksyllä ylioppilaskunta muutti kantaansa linjapaperin käsittelyn yhteydessä siten, ettei tiedekuntarakennetta ole tarpeen muuttaa.

Vuoden 2011 aluksi yliopiston hallitus päätti perustaa uudelleen rakenteellisen kehittämisen työryhmän kahden yliopiston hallituksen ulkopuolisen jäsenen esityksestä. Työryhmää olivat perustamassa myös kaksi yliopiston hallituksessa istuvaa oikeustieteilijää, professori Ari Saarnilehto ja opiskelijajäsen Pirita Virtanen. Ylioppilaskunta nimitti edustajakseen työryhmään hallituksen puheenjohtaja Rauli Eleniuksen, joka ajoi siellä yllä kuvattua linjapaperiin pohjautuvaa kantaa.

Elenius kertoi edustajiston kokouksessa toukokuussa 2011 työryhmän työstä seuraavaa: ”Muutokset, jos niitä tehdään, ovat opiskelijan näkökulmasta hyvin maltillisia”. Ylioppilaskunnan kanta päätyi myös rakenteellisen kehittämisen työryhmän väliraporttiin, joka on ollut jokaisen yliopistolaisen saatavilla julkaisemisestaan lähtien. Siellä todetaan ykskantaan: ”Tiedekuntien perusrakennetta ei muuteta”.

Tästä huolimatta Ryhmä Lexin huoli tiedekunnan itsenäisyydestä jatkui. Teemu Oksanen toivoi uuden linjapaperin lähetekeskustelussa edustajiston kokouksessa lokakuussa 2011 linjapaperiin kirjausta siitä, että yliopiston rakenteen pitää jatkossakin perustua nykyiseen tiedekuntarakenteeseen. Tuolloin Elenius totesi vastauksena uudelleen: ”Tämä on linjaus yliopistossakin. Tiedekuntarakennetta ei olla muuttamassa ja olen ilmoitusasioissa asiasta tiedottanut keväällä. Rakenteellinen kehittäminen jatkuu, mutta se ei enää koske tiedekuntia.”

Yllä olemme osoittaneet, että yliopiston tiedekuntarakenteita ei olla oltu uudistamassa sen paremmin lähimenneisyydessä kuin -tulevaisuudessakaan. Oikeustieteellisen tiedekunnan itsenäisyys ei ole uhattuna sen paremmin yliopiston hallinnon kuin opiskelijoidenkaan taholta. Siksi on mielestämme perusteltua kysyä mihin Ryhmä Lexin huoli perustuu. Johtiko Ryhmä Lex oikeustieteilijöitä tahallaan harhaan vaalikampanjassaan ja missä muissa asioissa se toimii samalla tavalla?

Rauli Elenius
Vihreä lista
TYYn hallituksen puheenjohtaja 2011
TYYn hallituksen koulutuspoliittinen vastaava 2010
Edustajiston jäsen 2012-2013

Elias Laitinen
Vihreä vasemmisto
TYYn hallituksen puheenjohtaja 2010
TYYn hallituksen koulutuspoliittinen vastaava 2009
Edustajiston jäsen 2012-2013

Lexiläiset puolustavat itsenäistä oikista – nyt ja tulevaisuudessa!

Haluamme kiittää Eleniusta ja Laitista heidän mielipiteestään. On ilo huomata, että Ryhmä Lexin vaaliteemat ovat herättäneet aiheellista keskustelua myös oikiksen ulkopuolella. Kirjoittajat vetävät kuitenkin varsin monta mutkaa suoraksi väittäessään, ettei yliopiston tiedekuntarakennetta oltaisi lähimenneisyydessä oltu uudistamassa.

Kun Turun yliopiston ja kauppakorkeakoulun yhdistymistä vuonna 2008 valmisteltiin, pohdittiin samalla uuden yliopiston rakennetta. Jossain yliopistohallinnon syövereissä syntyi tuolloin ajatus, ettei oikeustieteellisellä tiedekunnalla olisi yksinään sijaa uudessa yliopistossa. Oikeustieteellinen tiedekunta olisi rakennetyöryhmän mielestä pitänyt yhdistää ensisijaisesti kauppakorkeakouluun tai toissijaisesti yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Ajatus itsenäisen oikeustieteellisen tiedekunnan alasajosta sai tuulta alleen myös TYYssä. Vaikka TYYn hallituksessa oli tuolloin kaksi lexiläistä, otti ylioppilaskunta asiaan selkeän kannan, joka ilmoitettiin myös yliopiston rakennetyöryhmälle: Oikeustiede tieteenä kuuluisi luonnollisimmin kauppakorkeakoulun alaisuuteen ja yhdistelmä olisi suorastaan lyömätön!

Haluamme huomauttaa, että TYY ei missään vaiheessa kysynyt esimerkiksi Lexin tai muiden tiedekuntajärjestöjen kantaa yliopiston rakenteelliseen kehittämiseen. Sen sijaan TYY lähti lausunnollaan hännystelemään yliopiston hallinnossa syntyneitä linjauksia täysin kritiikittömästi.

Oikeustieteen opiskelijoiden sekä tiedekunnan henkilökunnan ja alumnien keskuudessa syntyi tällöin kansanliike ajamaan tiedekuntamme itsenäisyyttä. Lopulta myös ylioppilaskunnan pää saatiin asiassa käännettyä: TYY lausui yliopiston rakennetyöryhmälle, ettei tiedekuntajakoon tulisi tässä vaiheessa puuttua.

Oikeustiede on ollut ja tulee jatkossakin olla oma tieteenalansa, ei vain osa kauppa- tai yhteiskuntatieteitä. Maailmalta löytyy vain hyvin harvoja yliopistoja, jossa oikeustieteelliseen tutkintoon johtavaa koulutusta annettaisiin osana muuta kuin oikeustieteellistä tiedekuntaa.

On totta, että tällä hetkellä oikeustieteellisen tiedekunnan asemaan ei kohdistu välitöntä uhkaa. Mikään ei kuitenkaan takaa, etteivätkö tiedekuntamme itsenäisyyttä uhkaavat myrskypilvet jonain päivänä vielä palaisi taivaalle.

Ryhmä Lex on valmis tekemään kaikkensa, että nuo tummat pilvet pidetään mahdollisimman kaukana Turun yliopiston päältä. Yhtenä osoituksena tahdostamme on se, että edustajistoryhmämme ajoi marraskuun edustajistossa TYYn linjapaperiin selkeän linjauksen asiasta: nykyiseen tiedekuntajakoon ei saa puuttua. Emme voi kuin ihmetellä, miksi esimerkiksi Eleniuksen johtama ylioppilaskunnan hallitus vastusti ehdottamaamme lisäystä, jos kyseinen linjaus kerran on TYYn kannan mukainen. Onneksi edustajisto lopulta hyväksyi lisäyksemme.

Kun yliopiston rakenteesta myös tulevaisuudessa keskustellaan, haluamme TYYn kannan olevan asiassa täysin selvä, Oikeustieteellisen tiedekunnan itsenäisyys on Ryhmä Lexille ja yleisesti meille oikeustieteilijöille niin arvokas asia, että se haluttiin tästä syystä nostaa esiin myös yhtenä tärkeänä vaaliteemana. Kyse ei ole populismista tai harhaanjohtamisesta, vaan meille lexiläisille aidosti tärkeästä asiasta!

Teemu Oksanen
Ryhmäpuheenjohtaja, Ryhmä Lex

Antti Vaaja
Puheenjohtaja, Lex ry

Mielipidekirjoitukset on julkaistu alunperin LexPressissä 4/2011.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s