Edustajiston lokakuu: yliopiston hallituksen opiskelijajäsenten valintaprosessi herätti tunteita

Hektisellä ennakkoäänestysviikolla ehdittiin istua myös edustajiston lokakuun kokous. Ryhmä Lexiä edustivat 5,5 tunnin jännitysnäytelmäksi venyneessä edarissa Scheinin, Sjöblom, Auressalmi ja Mäkilä. Ehtipä kokouksen alussa myös Tiainen olla hetken paikkaamassa Helsingistä saapunutta edaattoriamme.

Kokouksessa esillä oli syyskuussa pöydätty Keskipitkän aikavälin taloussuunnitelma (KTS) sekä lähetekeskusteluina talousarvio sekä toimintasuunnitelma vuodelle 2014. Ryhmä Lex oli TuKY-listan esityksen kannalla, jossa KTS:n jäsenmääräarviopohjaa olisi ollut syytä korjata näyttämään uusimpien tietojen mukaista jäsenmäärän laskua. Samaa ehdotti myös matemaattis-luonnontieteellisen Hybridiaani, mutta he kytkivät esitykseensä myös jäsenmaksun korotuksen. Hybridiaanin muutosesitys voitti, mutta hävisi lopulta alkuperäiselle pohjaesitykselle. Näin edustajisto onnistui maalaisjärjellä ajatellen kummallisella tavalla hyväksymään dokumentin, jonka tiedettiin sisältävän osin vanhentunutta informaatiota. Hmmm.

Ryhmä Lex kiitti hallitusta toimintasuunnitelmasta, jossa oli keskitytty lukumääräisesti vähäisempiin mutta isompiin teemoihin sitomatta liikaa tulevan hallituksen käsiä. Talousarvion osalta Ryhmä Lex piti kriittisen puheenvuoron siitä, miten ylioppilaskunnan alati lisääntyvät kulut (mm. sinällään kannatettava ja jo aiemmin päätetty B-talon vuokrasubventio, kunhan A-taloa kohdellaan tulevaisuudessa samalla tavalla) tunnutaan edustajistossa pystyvän kattamaan vain yhdestä paikasta: jäsenmaksua nostamalla. Nyt tosin uusimpana avauksena talousarviossa esitettiin alayhdistystukien leikkauksia, koska tällä rahalla jo tuetaan vuokrasubventioin B-talon alayhdistyksiä. Mielestämme on kuitenkin vähän ikävää, että se ainoa keksitty leikkuri yritetään kohdistaa sitten alayhdistyksiin. Kirjoitushetkellä toki vaalitkin on jo käyty välissä, ja onkin mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan ylioppilaskunta lähtee muotoutumaan.

Kokouksessa suurimmat tunteet heräsivät kuitenkin varsin perinteisestä aiheesta eli henkilövalinnoista. Yliopiston hallituksen kahden opiskelijajäsenen paikalle valittiin kahden tunnin äänestystapakeskustelun sekä vaalien jälkeen Aku Kähkönen (TuKY) sekä Jukka Koivisto (Hybridiaani). Onnittelut heille! Valintatulos oli demokraattisuudestaan huolimatta kuitenkin ongelmallinen, sillä kahden miesjäsenen valinta saattaa myöhemmin aiheuttaa ylioppilaskunnallekin ongelmia yliopiston hallituksen mahdollisesti muodostuessa tasa-arvolain vastaiseksi. Tapaus ei kuitenkaan ole selvä eikä ainakaan yksinkertainen: yliopiston hallituksen valintatapa kokonaisuudessaankin on melkoinen juridinen hirviö, ylioppilaskunnan omat säännöt asian suhteen olivat ehdottomat ja toisaalta edustajiston jäsenet äänestivät  mielensä mukaisesti suljetulla lippuäänestyksellä. Toisaalta edes yliopiston hallituksen kokoonpano sukupuolijakauman suhteen ei ollut vielä silloin – eikä ole vieläkään – selvillä. Tulevaisuutta ajatellen sääntöjä on kuitenkin asian suhteen joka tapauksessa jotenkin selkeytettävä.

Näin edustajistovaalien jälkeen ylioppilaskunnassa eletään muutoinkin mielenkiintoista aikaa. Marraskuussa vielä vanha edustajisto kokoontuu viimeisen kerran, mutta sen jälkeen onkin uusien edaattoreiden aika alkaa todella miettiä ja vaikuttaa siihen, millaisen ylioppilaskunnan me tulevaisuudessa oikeasti haluamme?

Jussi Sjöblom
vararyhmäpuheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s