Fuksiedaattorin mietteitä

Edustajiston päätöksenteko on hidasta, kangertelevaa ja tehotonta. Ja niin sen kuuluukin olla.

Katsokaas, poliittinen päätöksenteko on päätöksenteon aloista monimutkaisin, eikä ylioppilaskuntapolitiikka tietenkään tee poikkeusta. Kyseiset keskustelu- ja päätöksentekotilanteet värittyvät kymmenistä ristiriitaisista mielipiteistä, ideologioista ja ennakkokäsityksistä. Päätöstä leipovat hyvin erilaiset ihmiset, joille yhteinen nimittäjä on ainoastaan vahva tahto seisoa omien käsityksiensä takana.

Hidas, kangerteleva ja tehoton päätöksenteko on kuitenkin ainoastaan väistämätön ilmentymä siitä, että tehdyt päätökset ovat läpikotaisin harkittuja. Kaikki puheenvuorot on syytä nähdä askelina kohti optimaalista kompromissia. Koska lopulta ei ole kenenkään edun mukaista, että enemmistö  toistuvasti pakottaa päätöksestä mieleisensä demokratian voimin.

Aika ajoin asioiden käsittely lipsahtaa pikkutarkaksi vatvomiseksi. Kysessä voi olla samojen argumenttien toistaminen tai sanamuotojen viilaaminen. Tunteja kestävä viilaaminen harvoin löytää positiivista vastaanottoa päätöksentekijöiden parista. Pikkutarkalle muotoilulle olisi kuitenki suotava sen ansaitsema kasvualusta. Näennäisesti merkityksettömät asiat, liittyen vaikkapa sanavalintoihin, saattavat olla erittäinkin merkityksellisiä päätösten käytännön soveltamistilanteessa. Oikeustieteilijöille mainitussa tuskin on mitään yllättävää.

Politiikka nähdään useimmiten epäseksikkäänä vehkeilynä. Todellisuudessa kyse on yhteisten asioiden hoitamisesta, johon taas on suhtauduttava sen edellyttämällä vakavuudella ja huolellisuudella. Hyvä poliittinen päätöksenteko ei kuitenkaan ole sama kuin hyvä arkielämän päätöksenteko – ei vaikka se edellyttäisi hitautta, kangertelua ja tehottomuutta.

Siispä tervetuloa seuraamaan edustajiston kokouksia!

Ville Laakso
Ryhmä Lexin eväsvastaava (vrpj)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s