Vastine: TYYn kirjaston säilyttämiselle ei ole perusteita

Tylkkärin nettisivuilla 24.3.2014 julkaistussa mielipidekirjoituksessa puolustettiin TYYn kirjaston säilyttämistä. Kirjaston lakkauttamista esittävänä edustajistoryhmänä haluamme vastata kirjoituksessa esitettyihin väitteisiin.

Mielipidekirjoituksessa on siteerattu yliopistolain 46 §:ssä ylioppilaskunnalle säädettyjä tehtäviä. Ylioppilaskunnan erityiset tehtävät on kuitenkin lueteltu vasta saman pykälän seuraavassa momentissa: niitä ovat opiskelijaedustajien nimeäminen yliopiston eri toimielimiin ja opintotukilautakuntaan sekä osallistuminen YTHS-palveluiden järjestämiseen. Yhteiskunnallisten, sosiaalisten ja henkisten sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyvien pyrkimysten edistämisen alle voidaan toki kuvitella lähes mitä tahansa. Tämä ei kuitenkaan millään muotoa tee oman kirjaston ylläpitämisestä TYYn ydintehtävää.

Mielipidekirjoituksessa kirjoitetaan “tarpeellisesta täydentävästä palvelusta”. Vuonna 2013 TYYn kirjastosta tehtiin yhteensä 2734 lainaa. Vaikka jokaisen lainan olisi tehnyt eri ihminen, ei TYYn 15 000 jäsenestä enimmilläänkään kuin 18 % lainannut kirjaa TYYn kirjastosta. Huomionarvoista on se, että osa näistäkin lainatuista kirjoista olisi saattanut olla saatavilla yliopiston eri kirjastoista. Toisin kuin mielipidekirjoituksessa väitetään, tällaisessa tilanteessa TYYn kirjastosta tehty laina ei ole edistänyt mitään muuta kuin turhien kulujen kasaantumista ylioppilaskunnalle. TYYn kirjastosta tehtyjä lainoja on uusittu liki kymmenen kertaa jokaista uutta lainaa kohden. Kuukauden laina-ajalla tämä tarkoittaa sitä, että yhtä lainattua kirjaa on pidetty keskimäärin 11 kuukautta. Tämä korostaa TYYn kirjaston asemaa pienen porukan kirjakerhona – ei koko jäsenistöä palvelevana.

Mielipidekirjoituksessa väitetään, että TYYn kirjaston lakkauttaminen vaikuttaisi opiskelijoiden asemaan hyvin negatiivisesti, koska yliopiston kirjastojen määrää on viime vuosina vähennetty. Todellisuudessa yliopiston kirjaston toimintakulut ja aineistokulut ovat kasvaneet vuosittain vuodesta 2009 saakka. Kaikki yliopiston kirjastot myös sijaitsevat kävelymatkan sisällä Yliopistonmäeltä, joten TYYn kirjaston lakkauttaminen ei siinäkään mielessä hankaloittaisi yhdenkään opiskelijan asemaa.

Myös väite kirjaston kustannustehokkuudesta on täysin erheellinen. Vaikka TYYn kirjasto ei maksa tiloistaan vuokraa, jää se kustannustehokkuudessa auttamatta yliopiston kirjastojen taakse. TYYn kirjastosta tehdylle lainalle kertyy hintaa yli 18 euroa – vertailun vuoksi kurssikirjastosta tehdyn lainan kappalehinta on alle 5 euroa.

On totta, että TYYn kirjaston aktiivisimpia käyttäjiä ovat juuri oikeustieteen opiskelijat. Ironia tässä ei kuitenkaan kohdistu meihin, vaan kirjaston tarpeellisuuteen ja sen säilyttämistä kannattaviin mielipiteisiin. Kuinka tärkeä jäsenpalvelu kirjasto muka on, jos sitä aktiivisimmin käyttävä opiskelijaryhmä esittää sen lakkauttamista?

Mielipidekirjoituksessa peräänkuulutetaan vastuullista henkilöstöpolitiikkaa. Juuri tämän takia Ryhmä Lexin esityksessä päätös kirjastopalveluiden lakkauttamisesta tehdään nyt, ja aikaa sen toimeksipanolle liki puoli vuotta. Mielipidekirjoituksen takana olevat tahot tekisivät tämän päätöksen ilmeisesti mieluummin vasta loppusyksystä.

Yhdestä asiasta olemme mielipidekirjoituksen kanssa tismalleen samaa mieltä: on aika päättää pitkäaikainen kirjastokeskustelu ja siirtyä kehittämään TYYn tärkeitä palveluja opiskelijaa tukevaksi kokonaisuudeksi.

Ryhmä Lex

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s