Suuria päätöksiä tapahtumarikkaassa huhtikuun edarissa

Huhtikuun edustajiston kokous oli tämän kevään edustajistotyöskentelyn kannalta merkittävä, sillä edessä oli suuria päätöksiä. Esityslista käsitti vain kolme, mutta sitäkin tärkeämpää asiakohtaa: Ryhmä Lexin esittämän TYYn kirjastopalveluiden ja kirjastonhoitajan toimen lakkauttamisen, sääntötoimikunnan valmistelemat TYYn päivitetyt säännöt sekä Opiskelijoiden liikuntaliiton (OLL) jäsenyydestä päättämisen.

Maaliskuussa pöydätty TYYn kirjaston lakkauttaminen palasi takaisin käsittelyyn. Elovena-salissa vallitsi jännittynyt ilmapiiri – kaikki edustajistoryhmät odottivat kirjastodebatin alkamista, sillä olihan kirjaston lakkauttamisen puolesta ja vastaan käyty jo niin sosiaalisessa mediassa kuin TYYn virallisilla foorumeilla kiivasta keskustelua.

Esityksen tehneenä ryhmänä saimme ensimmäisen puheenvuoron esityksen tiimoilta:
Ryhmä Lex kiittää keskustelusta, toimitetuista lausunnoista sekä muiden ryhmien hyvistä huomioista kirjastoasian käsittelyssä. Edellisessä edustajiston kokouksessa esitetyissä ryhmien puheenvuoroissa Ryhmä Lex kiinnitti huomiota erityisesti siihen, että kirjaston lakkauttamista ei käsitellä yksittäisenä kysymyksenä, vaan siihen linkitetään aivan koko ylioppilaskunnan toiminta.

Ryhmä Lexin mielestä kyse on kuitenkin lopulta yksittäisestä asiasta, eli siitä, haluaako TYY ylläpitää ja rahoittaa omia kirjastopalveluita vai ei. Mielestämme ylioppilaskunnan ei ole järkevää ylläpitää yliopiston kirjastoihin verrattuna päällekkäistä, kallista ja harvan käyttämää palvelua. Lisäksi yliopiston kirjaston toimipisteet suhtautuvat myönteisesti ja keskustelun haluisesti TYYn kirjaston niteiden sijoittamiseen.
Asiassa on keskusteltu myös siitä, mihin kirjastosta säästyvät rahat voitaisiin käyttää. Ryhmä Lexin mielestä TYYlle ei pidä olla itseisarvo kerätä jäsenistöltä rahaa, jolle sen jälkeen keksitään väkisin jokin käyttötarkoitus. Tämän johdosta Ryhmä Lex kannattaakin tässä tapauksessa lähtökohtaisesti jäsenmaksun alentamista, mutta kanavoimme mielellämme vapautuvia varoja yhdessä järkeviksi koettuihin käyttötarkoituksiin, kuten alayhdistysten tukemiseen, ja osallistumme mielellämme keskusteluun tällaisista käyttökohteista.

Ryhmä Lex esittää edelleen TYYn kirjastopalveluiden lakkauttamista lokakuun loppuun mennessä, mutta haluaa huomioida tarkennuksena kirjastonhoitajan lausunnossaan tuomat seikat. Ryhmä Lex esittää edustajistolle, että se päättää lakkauttaa TYYn kirjastopalvelut lokakuun loppuun mennessä ja kirjastonhoitajan toimen vuoden 2014 loppuun mennessä, sekä velvoittaa hallituksen ja pääsihteerin toimeenpanemaan lakkautuksen ja siihen liittyvät toimenpiteet. Esitystä kannattavat TuKY-lista ja TYY Terveeksi.

Puheenvuoromme jälkeen alkoi vilkas keskustelu, jonka aikana Vihreä vasemmisto esitti kirjaston laajentamista kuntalaistoriksi ja Vihreä lista taas esityksemme hylkäämistä. Ryhmä Lexin edaattorit pitivät hyvin puolensa ja allekirjoittanut kiinnitti huomiota siihen, että kirjastodebatti sujui melko asiallisissa merkeissä verrattuna kuulopuheisiin aiempien vuosien itkunsekaisista ja henkilöön kohdistuvista kirjastokeskusteluista. TYYn kirjastosta käytävä keskusteluhan onkin ollut monelle edarille omaa luokkaansa oleva keskustelu, jota on verrattu sukupolvikokemukseen.

Muutaman tunnin debatoinnin jälkeen edustajisto siirtyi äänestämään. Äänestyksessä käytettiin nimenhuutoäänestystä huudoin ”JAA” ja ”EI”, jolloin pääsihteeri kirjasi jokaisen edaattorin kohdalle tämän kannattaman vaihtoehdon. Ensiksi äänestyksessä oli Ryhmä Lexin pohjaesitys vastaan ViVan kuntalaistori. Äänestys päättyi 25–15 esityksemme hyväksi, minkä jälkeen vastakkain olivat jälleen pohjaesityksemme ja tällä kertaa Vihreän listan hylkäysesitys. Nimenhuutoäänestys eteni ja Ville piti meillä omaa kirjanpitoa äänistä – lopputulos näytti tässäkin äänestyksessä 25-15 ja pian saimme varmistuksen myös puheenjohtajalta ja pääsihteeriltä. Edustajisto päätti siten usean eri edustajistokauden mittaisen debatoinnin: TYYn kirjastopalveluiden lakkauttaminen tapahtui äänin 25-15. Viisi esitystämme vastustanutta ryhmää eli Vihreä lista, Viva, Soihdunkantajat, Demariopiskelijat ja Humanistilista jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen. Lisäksi edustajisto hyväksyi Vihreän aloitteesta ponnen, jossa velvoitettiin hallitusta selvittämään, miten ja mihin hintaan kirjastotilat voitaisiin säilyttää ylioppilaskunnan käytössä.

Kirjastopäätöksen jälkeen vuorossa olivat sääntötoimikunnan valmisteltavana olleet TYYn päivitetyt säännöt. Suurin osa säännöistä oli päivityksen myötä kerätty ns. ”pää”säännön alle. Edustajisto koki kuitenkin, että ei ollut ehtinyt perehtyä sääntöihin niiden tärkeyden edellyttämällä tavalla. Hybridiaani esittikin sääntöjen palauttamista valmisteluun TuKY-listan kannattamana. Ryhmä Lexin mielestä esitys oli tarpeellinen, sillä kirjastokeskustelun viemä suuri huomio olisi voinut pahasti nakertaa sääntöjen käsittelyä. Sääntöjä ei pidä hyväksyä hätiköiden, vaan ne vaativat edustajistolta keskittymiskykyä, perehtyneisyyttä ja ylioppilaskunnan tulevaisuudenkin miettimistä. Sääntöjen hyväksymiseen on syytä paneutua, sillä voimassa olevien sääntöjen muuttaminen vaatii 2/3 enemmistöä kahdessa peräkkäisessä edustajiston kokouksessa.

Viimeisenä asiakohtana käsittelyssä oli OLL:n jäseneksi liittyminen, mistä edari oli yksimielinen. TYY liittyy siis OLL:n jäseneksi vuodesta 2015 alkaen. Edustajisto hyväksyi päätöksen lisäksi ponnen, jossa hallitusta velvoitettiin selvittämään, miten Opiskelijoiden liikuntaliitto tuotaisiin lähemmäksi TYYtä. OLL-käsittelyn innoittamana edustajisto hyväksyi TYY Terveeksi –ryhmän aloitteesta ponnen, jossa velvoitettiin hallitus järjestämään edustajistolle kokoustauoilla taukojumppaa mm. kansanterveydellisiin syihin vedoten.

Huhtikuun edustajiston kokous oli tapahtumarikas ja edustajisto ei pääsekään vielä kesälaitumille, sillä TYYn sääntöjen ensimmäinen käsittely on todennäköisesti toukokuussa.

Sanna Mäkilä

Ryhmäpuheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s