Toukokuun kuumaakin kuumempi edari ennen kesälaitumia

Ylioppilaskunnan sääntöjen mukaan edustajisto ei kokoonnu kesäkuukausina eli touko-elokuun välillä, ellei sitä katsota tarpeelliseksi. Huhtikuun edustajiston kokouksessa edaattorit kuitenkin toivoivat toukokuun edustajiston kokousta, kun silloin esityslistalla olleet säännöt palautettiin valmisteluun – keskeisin syy tälle oli se, että edustajistoryhmien huomion oli vienyt täydellisesti TYYn kirjaston kohtalo. TYYn sääntöjen uudistaminen onkin tällä edustajistokaudella yksi tärkeimmistä tehtävistä, sillä sääntöjen hyväksyminen vaatii jokaiselta ryhmältä perehtyneisyyttä eikä sääntöjä sovi käsitellä hätäisesti. Lisäksi sääntöjä on mietittävä harkitusti, sillä jatkossa sääntöjen muuttaminen vaatisi edustajistossa 2/3 enemmistön.

Toukokuun edustajiston kokous järjestettiin poikkeuksellisesti torstai-iltana. Kun Ryhmä Lexin neljä edaattoria hikoilivat Turku-salissa, saivat lexiläiset itse nauttivat helteisestä loppukevään auringosta KEIJO-tapahtuman merkeissä. Ryhmä Lexin tutusta edaattorinelikosta paikalla olivat allekirjoittanut, Teemu sekä Jussi. Varaedustajamme Tuomas pääsi debytoimaan edustajistossa Villen ollessa ulkomailla. Kokouksen esityslistalla olivat jo edellä mainitut säännöt sekä lukuvuositarran jakopiste muutaman päivän ajaksi Medisiinalle.

Sääntöjen käsittely on työläs prosessi. Ongelmalliseksi muodostui jo alkumetreillä se, että sääntötyöryhmän pyytämät asiantuntijalausunnot mm. tasa-arvovaltuutetulta eivät olleet saapuneet. Lausuntojen vaikutusta ei siis pystytty vielä huomioimaan tässä edustajistolle tuodussa paketissa. Yleiskeskustelu osoitti jo alusta asti sen, ettei edustajisto ollut vieläkään valmis käymään läpi sääntöjä. Edustajisto päätyikin käymään kunnollisen lähetekeskustelun kohta kohdalta, minkä jälkeen säännöt palautettiin valmisteluun ja elokuun kokouksessa säännöt odottavat taas kesälomilta palaavaa edustajistoa.

Lyhyesti vielä säännöistä: uudistamista varten asetettu sääntötoimikunta valmisteli edustajistokäsittelyä varten sääntökokoelman, joka poikkeaa TYYn nykyisestä erityisesti siinä, että paljon vanhoja ohjesääntöjä on kerätty saman ns. ”pääsäännön” alle. Tällä on pyritty karsimaan lukuisia erilaisia dokumentteja. Vaikka yksi kokonaisuus parhaimmillaan helpottaa ja yksinkertaistaa ylioppilaskunnan toimintaa, on kuitenkin pidettävä mielessä, että mitä tahansa ohjesääntöjä ei ole syytä tuoda pääsäännön alle tässä karsimisinnostuksessa. Esimerkiksi Ryhmä Lex kiinnitti huomiota siihen, että sääntötoimikunta oli tuonut uudistettuun pääsääntöön mukaan henkilöstöohjesäännön kokonaisuudessaan. Esityksen mukaan kaikki ylioppilaskunnan työntekijät sekä heidän tarkat toimenkuvansa olisivat säännöissä, mikä ei työtehtävien joustavuuden tai työntekijäkentässä olevien muutosten takia olisi toimivaa. Ryhmä Lex aikookin elokuussa tarttua tähän kohtaan. Lisäksi Ryhmä Lex piti ongelmallisena uusissa säännöissä mm. edustajiston puheenjohtajan vallan kasvattamista ylimpänä sääntöjen tulkitsijana, valintatoimikunnan roolia sekä tasapuolisuussäännön ylikorostettua asemaa. Ryhmä Lex osallistui todella aktiivisesti lähetekeskusteluun ja ryhmäpuheenjohtajan silmin käytetyissä, laadukkaissa puheenvuoroissa Ryhmä Lex oli aivan kärkikahinoissa. Loistavaa!

Sääntökeskustelun lisäksi esityslistalla oli lukuvuositarrojen jakopiste muutamaksi päiväksi lääketieteen opiskelijoiden tiedekuntarakennukseen Medisiinalle. Kustannuksia tästä positiivisesta erityiskohtelusta tulisi reilu 100 euroa ja samalla tällä mahdollistettaisiin lääkäreiden helpompi tarranhakumahdollisuus mm. heidän lukujärjestyksensä ja tiukan vaatepolitiikan vuoksi. Tämän tarranjakopisteen lisäksi yliopistokampukselta löytyisivät tutut tarranjakopisteet TYYn kansliasta sekä Yliopistonmäeltä. Edustajisto päätti hyväksyä esityksen tästä tarranjakopisteestä.

Lyhyestä esityslistasta huolimatta kokous saatiin venytettyä taas neljään tuntiin. Kesälomafiilikset olivat jo katossa, kun pääsihteeri käytti kokouksen viimeisen puheenvuoron. Puheenvuoro johdatteli saliin sisälle innokkaan polttariporukan ja edustajiston puheenjohtaja Jukka Koivisto sai pinkkiin peruukkiin pukeutuneena siirtyä edustajiston kokouksen päätettyään omien polttareidensa viettoon. Edustajistotyöskentely hiljenee nyt kesäkuukausien ajaksi, mutta syksyllä Ryhmä Lex jatkaa taas innokkaasti vaikuttamista ylioppilaskuntamme asioihin.

Ryhmä Lex toivottaa kaikille aurinkoista ja upeaa kesää! Naattikaa, syksyllä jatketaan!

Sanna Mäkilä
Ryhmäpuheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s