Evpj nuijan varressa – vihdoinkin!

Edustajiston vpj

Kuluvaa edustajistovuotta on yhdessä monien muiden asioiden kanssa värittänyt ylioppilaskunnan sääntöjen uudistusprosessi. Sääntöuudistus on koskettanut allekirjoittanutta paitsi sen takia, että olen pilkunviilausta rakastava oikkari, niin myös siksi, että uudistetut säännöt ensimmäisen kerran hyväksynyt elokuun edustajiston kokous oli allekirjoittaneen tulikoe edustajiston varapuheenjohtajana (evpj) edustajiston puheenjohtajan (epj), Jukka Koiviston, ollessa estyneenä.

Syksyllä 2013 edellinen edustajisto asetti sääntötoimikunnan, jonka tehtävänä oli valmistella TYYn sääntöjen kokonaisuudistus. Keväällä sääntötoimikunta kertoi työnsä etenemisestä edustajistolle ja sai vihreää valoa jatkaa projektia samaan suuntaan.

Itse sääntöuudistuksen käsitteleminen edustajistossa oli kuitenkin työn ja tuskan takana. Sääntötoimikunta toi pohjaesityksensä ensin huhtikuun edariin, joka kirjastokeskustelun uuvuttamana ehkä ymmärrettävästikin päätti pöydätä asian käsittelyn. Tässä vaiheessa päätettiin pitää toukokuussa ylimääräinen kokous nimenomaan sääntömuutosten käsittelyä varten, mutta tuolloin asia palautettiinkin valmisteluun. Päällimmäisenä syynä oli uudistusta varten pyydettyjen asiantuntijalausuntojen puuttuminen, mutta ehkä rivien välistä oli luettavissa myös pientä valmistautumattomuutta asian käsittelyä varten kesän kynnyksellä. Varsinainen sääntöuudistusrunttaus jäi siis odottamaan itseään elokuun kokoukseen, joka tuli meikäläisen vedettäväksi.

Ennen kokousta kyllä jännitti. Joihinkin sääntökohtiin oli sääntötoimikunnan pohjaesityksen lisäksi useampiakin muutosesityksiä, mikä pakotti olemaan tarkkana menettelytapojen suhteen. Tässä kohtaa oikeasti huomasi, että hyvin laadituilla säännöillä on merkitystä: edustajiston työjärjestyksessä on hyvin selkeästi määrätty äänestysjärjestyksestä ja -tavasta, mutta mahdollistettu myös erilainen äänestysjärjestys tarkoituksenmukaisuuden niin vaatiessa. Työjärjestykseen oli puheenjohtajana helppo nojata, ja sääntöjen käsittely etenikin kaikin puolin sujuvasti.

Ilahduttavaa oli myös nähdä edariryhmien, etenkin Ryhmä Lexin, aktiivinen osallistuminen sääntöjen käsittelyyn. Ryhmä Lexin viitisentoista muutosesitystä, joista liki kaikki menestyivät, oli selkeästi suurin määrä esityksiä miltään ryhmältä.

Kuluvaan vuoteen on edarin vpj:n tehtävässä toki mahtunut esimerkiksi toimiston suunnittelupäivien, muutaman vedetyn ryhmäpuheenjohtajatapaamisen ja Aurasoutujen kumivenekilpailun muodossa paljon muutakin. Evpj:nä toimiminen on ollut mielenkiintoista. Olen päässyt asettamaan edustajistotyöskentelyä hieman aikaisempaa laajempaan perspektiiviin, kun on edaattorien lisäksi nähnyt myös TYYn toimiston väkeä sekä tullut ajatelleeksi edustajiston päätösten vaikutuksia aiempaa laajemmin. Toisaalta rooli on ollut tietyllä tapaa haastava. Etenkin puheenjohtaessa on keskityttävä kokouksen puolueettomaan vetämiseen, mutta toisaalta omasta mielestäni evpj:lla (niinkuin epj:llakin) on edustajiston jäsenenä myös oikeus ja velvollisuuskin olla mieltä ja ottaa kantaa. Näiden kahden roolin yhteensovittaminen on välillä haasteellista – mutta mielenkiintoista.

Teemu Auressalmi
edustajiston varapuheenjohtaja

Edustajiston elokuun 2014 kokouksen päätösluettelo

Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto on kokouksessaan 27.8.2014 päättänyt:

  • hyväksyä ensimmäisen kerran muutokset TYYn sääntöihin.
  • merkitä tiedoksi lähetekeskustelun TYYn tiedottajan toimen vakinaistamisesta sekä pyydetyt lausunnot.
  • asettaa yksimielisesti Jussi Niemisen TYYn ehdokkaaksi SYL:n puheenjohtajaksi 2015.
  • myöntää pyynnöstä eron Aapo Rantaselle ja valita valintatoimikunnan esityksestä Essi Karvosen hänen tilalleen TYS:n valtuuskuntaan 31.12.2015 päättyväksi kaudeksi.
  • hyväksyä ryhmä Demariopiskelijoiden ja TuKY-listan toivomusponnen: ”Syksyllä 2014 valittava ylioppilaskunnan ansiolautakunta valmistelee sääntöuudistuksen nykyisen kuntanauhan osalta ja luo samalla kaikille ylioppilaskunnan jäsenille tarkoitetun ”kapeamman kuntanauhan” TYYn tunnustusten ja huomionosoitusten joukkoon. Ansiolautakunta esittelee työnsä valmistuttua tämän uuden kuntanauhan edustajistolle sääntömuutoksia varten.”

Turussa 1.9.2014


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s