TYYn sääntöuudistuksen tasapuolisuussääntö – kolmas kerta toden sanoo?

Syyskuun edustajiston kokouksessa oli vuorossa ylioppilaskunnan sääntöjen toinen käsittely, sillä sääntömuutokset on hyväksyttävä kahdessa peräkkäisessä edustajiston kokouksessa muuttumattomana tullakseen voimaan uusina sääntöinä. Tämän jälkeen yliopiston rehtori hyväksyy uudistuneet säännöt.

Ryhmä Lex oli jo elokuussa sääntömuutoksen suhteen aktiivinen ja toi esille runsaasti parannusehdotuksia uudistuvaan sääntökokoelmaan. Uudistuneet säännöt löytyisivät muutosruljanssin jälkeen muutamia ohjesääntöjä lukuun ottamatta yhdestä sääntödokumentista, mikä omalta osaltaan helpottaa sääntöjen lukemista, mutta toisaalta tuo sääntöjen mahdollisen muuttamisen suhteen haasteita. Jatkossa nimittäin suurin osa säännöistä vaatii muuttamiseen 2/3 enemmistön edustajistossa ja kaksi käsittelykertaa.

Tasapuolisuussääntö:
”Jos julkista valtaa käyttävällä toimielimellä, virastolla, laitoksella tai kunta- tai valtioenemmistöisellä yhtiöllä on hallintoneuvosto, johtokunta tai muu luottamushenkilöistä koostuva johto- tai hallintoelin, toimielimessä tulee olla tasapuolisesti sekä miehiä että naisia.”

Ryhmä Lex nosti jo elokuun edustajiston kokouksessa esille, että tasapuolisuussääntöä koskevan sääntöpykälä on mahdollista tulkita usealla eri tavalla. Tämän lisäksi säännöt olivat itsessään ristiriitaiset, sillä uudistuneiden sääntöjen mukaan tasapuolisuussääntöä noudatettaisiin ylioppilaskunnan päätöksenteossa vaalia lukuun ottamatta. Henkilövalintoja koskevassa luvussa taas kaikki ylioppilaskunnan henkilövalinnat oli listattu vaaleiksi. Meillä siis olisi säännöissä velvoittava tasapuolisuussääntö, joka ei kuitenkaan velvoittaisi ylioppilaskuntaa käytännössä missään? Kyseessä olisi ollut sääntöjen tasolla oleva kuollut kirjaus.

Sääntöjen 4 §:n 2 momentti elokuussa hyväksytyissä säännöissä: ”Ylioppilaskunnan päätöksenteossa noudatetaan näiden lisäksi laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta mainittua tasapuolisuussääntöä henkilövalinnoissa, jos kyseessä ei ole vaali. Tasapuolisuussäännön mukaan toimielimessä tulee olla tasapuolisesti miehiä ja naisia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Säännön tavoitteena on, että sekä naisilla että miehillä tulee olla vähintään 40 % edustus.”

Mitä tahansa mieltä kuka tahansa onkaan tasapuolisuussäännöstä ja erilaisista kiintiöistä, on ylioppilaskunnan toiminnassa elinarvoisen tärkeää, että sääntöjä pystyttäisiin tulkitsemaan jo laatimisvaiheessa mahdollisimman yksiselitteisesti. TYYn toiminnassa on mukana lukuisia erilaisia toimijaryhmiä eri intresseineen, joten näkemyseroja on valtavasti. Mitä mahtaisikaan tapahtua aina tunteita herättävissä henkilövalinnoissa sääntöjen tulkinnan kannalta, jos jo säätämisvaiheessa yhtä pykälää on mahdollista tulkita kahdella tai kolmella eri tavalla? Ei ainakaan mitään kovin hyvää. Vaikka linjoja on mahdollista hakea aina hallinto-oikeudesta asti, ei se ole henkilövalintaprosessin osalta kovinkaan tyylikästä.

Vihreä vasemmisto toi syyskuun edustajiston kokoukseen esityksen, jossa tasapuolisuussääntö olisi koko ylioppilaskunnan toimintaa velvoittava, jollei erityisestä syystä muuta johdu. Tämä sääntökirjaus olisi nostanut TYYn ”edelläkävijäksi” tasapuolisuussäännön velvoittavuuden osalta. Ryhmä Lex teki oman muutosesityksensä, joka oli semanttiselta muotoilultaan elokuussa hyväksyttyä kirjausta suorempi ja yksiselitteisempi. Ryhmä Lexin esityksessä huomioitiin tasapuolisuussäännön noudattaminen ylioppilaskunnan hallituksen valinnassa, josta on olemassa jo hallinto-oikeuden päätös ja jossa se lain kirjaimenkin nojalla sitoo.

Ryhmä Lexin muutosesitys:
”Ylioppilaskunnan hallituksen valinnassa noudatetaan näiden lisäksi laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta mainittua tasapuolisuussääntöä. Tasapuolisuussäännön mukaan toimielimessä tulee olla tasapuolisesti miehiä ja naisia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Säännön tavoitteena on, että sekä naisilla että miehillä tulee olla vähintään 40 % edustus. Tasapuolisuussääntö pyritään huomioimaan myös muissa ylioppilaskunnan henkilövalinnoissa, mutta se ei velvoita.”

Äänestyksessä Ryhmä Lexin esittämä muutosesitys menestyi, ja 4 §:n 2 momentti kirjailtiin seuraava käsittelyä varten esityksemme mukaisesti. Tasapuolisuussäännön osalta edustajisto keskusteli syvällisesti sukupuolen merkityksestä ja siitä, annammeko tasapuolisuussäännölle korostetun aseman kirjaamalla sen sääntötasolle. TYYn muut arvothan on määritelty strategiassa. Mikäli säännöt hyväksytään Ryhmä Lexin esittämän kirjauksen mukaisesti, ottaa TYY jo tuollaisella kirjauksella ison harppauksen tasapuolisuussäännön saralla.

Lokakuun edustajiston kokouksessa on luvassa sääntöjen kolmas käsittelykierros. Mikäli säännöt tuolloin hyväksytään muuttumattomina, saa ylioppilaskunta uudet sääntönsä ennen vuodenvaihdetta.

Sanna Mäkilä
ryhmäpuheenjohtaja

Edustajiston syyskuun kokouksen päätösluettelo

Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto on kokouksessaan 24.9.2014 päättänyt:

– hyväksyä ensimmäisen kerran uudet muutokset TYYn sääntöihin.
– merkitä tiedoksi käydyn keskustelun OLL:n liittokokousmateriaaleista.
– vakinaistaa TYYn tiedottajan toimen täysipäiväisenä.

– valita TYYn ansiolautakunnan 2014:
Topi Artukka, puheenjohtaja
Laura Heinonen
Johanna Kärki
Niklas Mannfolk
Anna Mäkipää
Haron Walliander

Turussa 25.9.2014

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s