Kevään LOL-tapaaminen Helsingissä 25.4.2015

Lääketieteen- ja oikeustieteen opiskelijoiden liiton, LOL:n, kevään tapaaminen Helsingissä toi taas yhteen professioalojen edustajia ympäri Suomea. Mahtavat puitteet ja onnistuneet järjestelyt tapaamiselle tarjosi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoryhmä HELP. Ennen tapaamista järjestetty HELP-brunssi toi myös mukavasti lisänäkemystä professioalojen ja järjestötoiminnan yhteensovittamisesta, sekä sen myöhemmistä hyödyistä työelämässä. Ryhmä Lex oli hyvin edustettuna LOL-tapaamisessa, Jussin, Mikon, Sami-Petterin ja allekirjoittaneen voimin. Muita edustajia oli niin Helsingin, Oulun, Lapin kuin Itä-Suomen ylioppilaskunnista.

LOL-tapaaminen käynnissä

LOL-tapaaminen käynnissä

Aurinkoisessa Merihaassa keskusteltiin muun muassa lähestyvistä edustajistovaaleista, syksyn SYL-liittokokouksesta ja periferia-professio -asettelun yhteensovittamisesta. Edustajistovaalien osalta korostettiin hyvien kampanjaideoiden jakamisen tärkeyttä. Lääketieteellisiä- ja oikeustieteellisiä tiedekuntia todettiin yhdistävän hyvät äänestysprosentit, mutta paikoin on ongelmia saada ihmisiä innostumaan ylioppilaskunnan vaikuttamisesta ja edunvalvonnasta, mikä puolestaan näkyy vaikeutena saada riittävästi edustajistovaaliehdokkaita. Ryhmä Lexin tilanne koettiin selvästi sellaiseksi, josta on hyvä ottaa mallia. Meidän kohdallamme ylioppilaskuntavaikuttamisen näkyvyys, tunnettuvuus, sekä siihen kohdistuva mielenkiinto on aivan omaa luokkaansa. Suuri kiitos tästä kuuluu tietysti ryhmäpuheenjohtajan ja vaaliasiamiehen aktiivisuudelle!

Vaikka SYL-liittokokoukseen onkin vielä aikaa, keskusteli LOL-foorumi alustavasti myös siitä. LOL:n vaikutusvalta SYL-liittarissa on alkanut vakiintua merkittäväksi. LOL:n on myös uutena toimijana helppo kyseenalaistaa tavanomaisia toimintamalleja, kuten liittarikäytäntöjä. Esimerkiksi SYL-hallitusvalinnassa LOL on kyennyt sysäämään syrjään laaja-alaisesti harjoitettavaa poliittista suhmurointia ja korostamaan aidon substanssiosaamisen merkitystä. LOL:n edunvalvonnassa tämä onkin merkittävässä roolissa: professioalojen tulevaisuuden osalta on huomattavasti merkityksellisempää se, että päätöksistä vastuussa olevat kykenevät järkeviin päätöksiin sen sijaan, että he asettuisivat poliittisella sektorilla oikealla tavalla. Asetelman merkitystä korostaa entisestään se, että tiettyjen poliittisten arvokysymysten sysääminen syrjään on LOL:n toiminnalle elinehto: kuuluuhan riveihimme niin laaja-alainen otanta erilaisia opiskelijoita ja tulevaisuuden ammattilaisia, että yhteisen poliittisen sävelen löytäminen voisi olla haastavaa.

Periferia-professio -kysymys nousi esille siksi, että mukana tapaamisessa oli laaja edustus Etelä-Suomen ulkopuolisista ylioppilaskunnista. Useimmiten kyseisille ylioppilaskunnille on valtakunnallinen aluepolitiikka huomattavasti relevantimpi kysymys kuin mitä se on meille turkulaisille. Useissa ruuhka-suomen ulkopuolisissa kaupungeissa on yliopisto näet elintärkeä koko kaupungin elinvoimaisuuden kannalta. Asetelma näkyy tämän takia selvästi myös valtakunnan tasolla ja esimerkiksi SYL:n henkilövalinnoissa ja tavoitekirjauksissa. Aluepolitiikan kannalta parhaan tuen saa kiistämättä oman ylioppilaskunnan kautta, ei professioalojen yhteistyön kautta. Siksi kyseisten ylioppilaskuntien edustajat ovat haastavan valinnan edessä: antaako tuki omalle ylioppilaskunnalle ja sen harjoittamalle aluepolitiikalle, vai tähytäkö tulevaisuuteen ja tukea oman tulevan ammattikuntansa etua?

Kiitokset HELP:ille ja kaikille tapahtumaan osallistuneille!

Ville Laakso
LOL-koordinaattori
Ryhmä Lexin vrpj

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s