Uusi lexiläinen – tervetuloa mukaan Ryhmä Lexin ja ylioppilaskunnan toimintaan!

Vappu on yksi opiskelijakulttuurin perinteikkäimmistä juhlista, joka näkyy myös Turun katukuvassa.

Vappu on yksi opiskelijakulttuurin perinteikkäimmistä juhlista, joka näkyy myös Turun katukuvassa.

Turun yliopiston ylioppilaskunta eli kavereiden kesken TYY on vuonna 1922 perustettu, kaikkien Turun yliopiston opiskelijoiden etu- ja palvelujärjestö, johon jokainen perustutkinto-opiskelija kuuluu automaattisesti maksamalla ylioppilaskunnan jäsenmaksun.  Pakkojäsenyys perustuu yliopistolakiin, joten jokainen Suomessa opiskeleva yliopisto-opiskelija oikkarista kielitieteilijään kuuluu oman yliopistonsa ylioppilaskuntaan.

Ylioppilaskunnan tärkein tehtävä on toimia opiskelijoiden edunvalvojana ja äänenkannattajana yhteiskunnassa. TYY toimii aktiivisesti yhteistyössä Turun yliopiston kanssa ja valitsee muun muassa opiskelijajäsenet yliopiston toimielimiin. Ylioppilaskuntamme pyrkii myös vaikuttamaan paikallistasolla Turun kaupungin toimintaan, mikä onkin tärkeää, sillä Turku on todellinen opiskelijakaupunki noin 30 000 opiskelija-asukkaallaan! Valtakunnallisesti kaikki ylioppilaskunnat vaikuttavat Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kautta.

Opiskelijan perusarjessa yksi näkyvimmistä ylioppilaskunnan tarjoamista eduista on lukuvuositarra opiskelijakorttiin, jolla osoitat olevasi opiskelija ja pääset nauttimaan opiskelijaeduista monessa paikassa. TYY tarjoaa myös sinulle muun muassa lukuvuosikalenterin, jäsenten vuokrattavissa olevan saunatilan, elokuvanäytöksiä sekä muutaman viikon välein ilmestyvän Turun ylioppilaslehden eli Tylkkärin. Näiden lisäksi TYY on mukana järjestämässä tapahtumia, esimerkiksi opiskeluvuoden kohokohtaa ja opiskelijan elämän parasta tapahtumaa eli vappua.

Ryhmä Lexin edariryhmä vuonna 2015. Ylhäällä varsinaiset edaattorit: Sanna Mäkilä (rpj), Ville Laakso (vrpj), Teemu Auressalmi ja Jussi Sjöblom. Alarivissä varaedustajat: Joonas Raitis, Miina Rantala, Ella Luikku ja Laura Leppä-Aro.

Ryhmä Lexin edariryhmä vuonna 2015. Ylhäällä varsinaiset edaattorit: Sanna Mäkilä (rpj), Ville Laakso (vrpj), Teemu Auressalmi ja Jussi Sjöblom. Alarivissä varaedustajat: Joonas Raitis, Miina Rantala, Ella Luikku ja Laura Leppä-Aro.

Ylintä päätösvaltaa ylioppilaskunnassa käyttää vaaleilla valittava 41-jäseninen edustajisto, jonka kausi on kaksivuotinen. Edustajistossa voivat toimia ylioppilaskuntaan läsnä olevaksi ilmoittautuneet perus- ja jatkotutkinto-opiskelijat. Edustajisto päättää ylioppilaskunnan suurista linjoista. Erityisesti lexiläisten etuja ylioppilaskunnassa ajaa Ryhmä Lex, joka on poliittisesti sitoutumaton edustajistoryhmä. Ryhmä Lex toimii itsenäisesti, mutta läheisessä yhteistyössä ainejärjestömme Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Lex ry:n kanssa. Ei kannata siis sekoittaa näitä kahta toisiinsa samankaltaisesta nimestä huolimatta!

Ryhmä Lexillä on kuluvalla edustajistokaudella 2014–2015 neljä edustajaa eli edaattoria huolehtimassa oikeustieteilijöiden ylioppilaskuntatason edunvalvonnasta. Ryhmä Lex on olemassa, jotta ylioppilaskunnastamme tulisi juuri sellainen kuin, sinä uusi oikeustieteen opiskelija, toivot sen olevan. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä, jos sinulla on ideoita, miten asiat ylioppilaskunnassamme voisi hoitaa paremmin. Ryhmä Lex välittää ajatukset, ideat ja huolet eteenpäin sekä pyrkii vaikuttamaan puolestasi.

Ryhmä Lexin ajankohtaisimmat kuulumiset löydät mm. Instasta!

Ryhmä Lexin ajankohtaisimmat kuulumiset löydät mm. Instasta!

TYYn päivittäistä toimintaa pyörittävät toimiston väki ja edustajiston vuosittain valitsema hallitus, jotka löydät Ylioppilastalo A:n alakerrasta. TYYn toiminnassa edellä mainittujen lisäksi ovat mukana aktiivisesti myös kansainvälisyys-, kehitysyhteistyö- ja ympäristösiipi, jotka ovat opiskelijoista koostuvia vapaaehtoisryhmiä. Siivet luovat elävää opiskelijakulttuuria ja niiden kautta on helppo tulla mukaan TYYn toimintaan. Siipien jäseniä haetaan loppuvuodesta, jolloin sinulla on syksyisten edustajistovaalien lisäksi loistava mahdollisuus lähteä mukaan TYYn toimintaan ja tutustua uusiin ihmisiin yli tiedekuntarajojen! Samalla olet mukana tekemässä opiskelijan näköistä TYYtä.

Vasemmalta: Edustajiston varapuheenjohtaja Teemu, hallituksen puheenjohtaja Mikko ja hallituksen jäsen Sami-Petteri. Kuvat: TYY.

Vasemmalta: Edustajiston varapuheenjohtaja Teemu, hallituksen puheenjohtaja Mikko ja hallituksen jäsen Sami-Petteri. Kuvat: TYY.

Kuluvan kaksivuotisen edustajistokauden aikana oikeustieteilijät ovat aktivoituneet muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen mukaan ylioppilaskunnan toimintaan sellaisella energialla, josta allekirjoittanut voi olla erittäin tyytyväinen. Edustajiston aktiivisen lexiläisedustuksen lisäksi Ryhmä Lexin lippua pitävät korkealla ylioppilaskunnan puheenjohtajistossa edustajiston varapuheenjohtaja Teemu Auressalmi sekä TYYn hallituksessa hallituksen puheenjohtaja Mikko Mononen ja hallituksen jäsen Sami-Petteri Seppä. Oikkariedustajia on lisäksi Turun ylioppilaslehden johtokunnassa, TYYn taloustoimikunnassa ja siivissä, joten lexiläisten ääni todellakin kuuluu ylioppilaskunnassamme – hyvä me!

Ylioppilaskuntatason edunvalvonnan lisäksi Ryhmä Lex on aktiivisesti mukana valtakunnallisella tasolla, sillä muutamia vuosia sitten oikeustieteilijät ja lääketieteen opiskelijat perustivat näiden kahden opiskelijaryhmän etuja valvovan Lääke- ja oikeustieteen opiskelijoiden liiton (kavereiden kesken hullunhauska LOL). LOL:ssa mukana ovat siis eri yliopistojen lääkis- ja oikisopiskelijoiden edustajistoryhmät. LOL kiinnittää valtakunnallisella tasolla huomiota erityisesti lääkisopiskelijoiden ja oikkareiden arkea koskettaviin kysymyksiin. LOL on muutaman vuoden aikana kasvanut merkittäväksi toimijaksi Suomen ylioppilaskuntien liitossa ja LOL lähettääkin vuosittaiseen SYL:n liittokokoukseen oman delegaationsa.

Ryhmäpuheenjohtajamme Sanna odottaa jo innolla tulevaa syksyä!

Ryhmäpuheenjohtajamme Sanna odottaa jo innolla tulevaa syksyä!

Ylioppilaskunnasta löydät paljon lisää tietoa TYYn nettisivuilta. Kaikki Ryhmä Lexin edustajat ja blogin löydät tältä sivustolta. Lisäksi Ryhmä Lexin ajankohtaisiin kuulumisiin pääsee tutustumaan Instan ja Twitterin ihmeellisessä maailmassa: @ryhmalex. Alkusyksyn aikana Ryhmä Lex näkyy ja kuuluu myös fukseille: tapahtumiin osallistumisen lisäksi järjestämme infotilaisuuden, jossa saat lisätietoa Ryhmä Lexin toiminnasta ja mukaan lähtemisestä, ylioppilaskuntavaikuttamisesta ja syksyllä lähestyvistä vaaleista, joista alla vaalikoordinaattorimme Tomi kertoo enemmän. Ole minuun tai Tomiin yhteydessä, mikäli jokin seikka kismittää jo ennen kuin tapaamme. 🙂

Ryhmä Lex onnittelee vielä lämpimästi sinua, uusi oikeustieteen ylioppilas, ja toivottaa sinut tervetulleeksi ylioppilaskunnan poikkitieteelliseen maailmaan! Opiskeluajan mahtavuus on juuri alkamassa – mitä mainiointa fuksisyksyä ja opiskelijaelämää tiedekunnassa, Lexissä ja TYYssä!

Sanna Mäkilä
Ryhmä Lexin ryhmäpuheenjohtaja
sanna.k.makila(a)utu.fi

Edustajistovaalit 2015 – osallistu, luo ja vaikuta!

TYYn edustajistovaalit järjestetään kahden vuoden välein, seuraavan kerran 3.-4. marraskuuta, joten pääset osaksi todellista vaalihuumaa tänä syksynä. Vaaleissa valitaan vuosille 2016–2017 edustajisto, joka päättää mitä ylioppilaskunta tekee. Edustajisto käyttää valtaa hyväksymällä ylioppilaskunnan suurimmat toimintalinjat ja määrittelemällä kuinka paljon rahaa käytetään mihinkin eli sinunkin opiskelijajäsenmaksusi kohdistamisesta erilaisiin palveluihin ja edunvalvontaan.

Ryhmä Lexin ehdokasasettelu vuoden 2013 edarivaaleissa. Löytyykö sinun kuvasi ensi syksynä tästä? ;)

Ryhmä Lexin ehdokasasettelu vuoden 2013 edarivaaleissa. Löytyykö sinun kuvasi ensi syksynä tästä? 😉

Oikeustieteen opiskelijoiden etua valvova Ryhmä Lex hakeekin nyt joukkoihinsa ehdokkaita! Jos olet kiinnostunut todellisesta edunvalvonnasta ja vaikuttamaan ylioppilaskunnassamme lähde rohkeasti mukaan vaalihuumaan! Vuosikurssista riippumatta kuka tahansa voi asettua ehdolle. Olisikin hienoa nähdä joukoissamme ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita tuoreine ajatuksineen tuulettamassa ehdokaslistaa vanhojen jäärien rinnalla. Osalla jääristä tuppaa olla tapana valmistua edarikauden aikana, ja tässä vaiheessa kokemusta saaneet uudet naamat ovat tärkeässä roolissa, jotta tärkeä edunvalvontatyö voi jatkua saumattomasti.

Ryhmä Lexin syksyisestä vaalikampanjasta pyrimme joukkona luomaan oman näköisemme. Vaaliteemat ja kampanjan pääpiirteet luomme yhdessä ryhmänä, joten pääset todella vaikuttamaan vaalikampanjaan fuksivuotesi alussa asettumalla ehdokkaaksi. Voit kuitenkin käyttää aikaasi kampanjointiin halusi ja innokkuutesi mukaan ja ehdolle asettuessasi saat myös Ryhmä Lexiltä tukea omaan kampanjaasi.

Vaalikoordinaattori Tomi Paavola ja Ryhmä Lexin maskotti Herra Hokkuspokkus.

Vaalikoordinaattori Tomi Paavola ja Ryhmä Lexin maskotti Herra Hokkuspokkus.

Edustajistotyöskentely on myös ajallisesti joustavaa toimintaa, joka on helppo sovittaa omaan aikatauluusi. Erilaiset opiskelu-, työ- ja vaihto-opiskelumahdollisuudet säilyvät varmasti avoinna edustajistokauden aikana, vaikka se kestääkin kahden vuoden verran. Lähtökohtaisesti edustajistotyöskentely käsittää kerran kuussa järjestettävään edustajiston kokoukseen osallistumisen sekä siihen valmistautumisen. Mutta varmasti oma-aloitteisille edaattoreille löytyy muitakin tehtäviä TYYn toiminnassa!

Jos kiinnostuksen kipinä syttyi mielessäsi ehdokkaaksi lähtemisestä tai haluat muuten olla mukana tekemässä Ryhmä Lexin vaalikampanjaa, nappaa hihasta minua tai ota muuten yhteyttä! Vastaan myös mielelläni muihin kysymyksiisi. Nauti täysillä ansaitsemastasi fuksiviikosta! Se on ihmisen parasta aikaa!

Tomi Paavola
Ryhmä Lexin vaalikoordinaattori
tomi.h.paavola(a)utu.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s