Edarisanaston ABC

Tänä syksynä ylioppilaskunta, edustajisto ja edustajistoryhmät näkyvät taas kampuksella erityisen vahvasti loka-marraskuussa käytävien edustajistovaalien ansiosta, joten heti syksyn alkuun on hyvä kerrata edustajiston ja vaalien kannalta oleellisia toimijoita ja asioita. Alla olevalla pikasanastolla pääsee helposti mukaan edarin maailmaan! 🙂

Edaattori eli edustajiston jäsen – Edustajistovaaleissa valituksi tullut yksittäinen edustajiston jäsen, joka kuuluu johonkin edustajistoryhmään. Ryhmä Lexillä edaattoreita on tällä kaudella neljä.

Edustajisto – TYYn ylin päättävä elin, jossa toimii 41 edaattoria, jotka ovat läsnä olevia opiskelijoita. Kavereiden kesken edari. kastajaiset_ryhmälex

Edustajistokausi – Kaksivuotinen toimikausi. Seuraava edarikausi alkaa järjestäytymiskokouksella joulukuun 2015 alussa ja jatkuu marraskuun loppuun 2017.

Edustajiston kokous (edarin kokous) – Edustajiston virallinen kokous, jossa linjataan ja tehdään päätöksiä. TYYn sääntöjen mukaan 41-jäseninen edari kokoontuu lukuvuoden aikana (syys-huhtikuu) kerran kuussa. Kokouksessa pääsihteeri pitää pöytäkirjaa ja kokous äänitaltioidaan. Kokousta voi seurata paikan päällä tai streamattuna TYYn Youtube-kanavan kautta.

Edustajiston puheenjohtajisto – Puheenjohtajistoon kuuluvat edustajiston joukostaan valitsemat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, joista aina toinen heiluttaa nuijaa edustajiston kokouksessa ja pitää edaattorit kurissa.

Edustajistoryhmä – Edustajistossa vaikuttava poliittinen tai poliittisesti sitoutumaton ryhmä, joka koostuu mm. ryhmään kuuluvista edustajiston jäsenistä, varajäsenistä ja muissa ylioppilaskunnan toimielimissä mukana olevista ryhmän edustajista. Kuluvalla kaudella edustajistoryhmiä on ollut TYYn edustajistossa 11.

Edustajistovaalit – Järjestetään joka toinen vuosi edustajiston valitsemiseksi. Edellisen kerran vaalit olivat vuonna 2013, jolloin Ryhmä Lex sai neljä paikkaa edustajistoon jääden yhden äänen päähän viidennestä paikasta jo toista kertaa peräkkäin. Kaikki jäsenmaksun maksaneet ovat äänioikeutettuja tai voivat asettua ehdolle. Vaaleissa käytetään suhteellista vaalitapaa. Äänestäminen tapahtuu sähköisesti!

Hallitus – TYYn toimeenpaneva elin, jonka edustajisto valitsee vuosittain joulukuussa seuraavalle kalenterivuodelle. Hallitus koostuu puheenjohtajasta ja 5-7 hallituksen jäsenestä, jotka ovat vaalikelpoisia ylioppilaskuntalaisia.

Iltakoulu – Edustajiston valmistautuminen tulevan kokouksen asioihin.

Keskusvaalikoordinaattori – Vastaa ylioppilaskunnan päässä edustajistovaalien järjestelyistä, ilmeestä, käytännön toteutuksesta ja tapahtumista.

Keskusvaalilautakunta – Vastaa yhdessä keskusvaalikoordinaattorin kanssa edustajistovaalien järjestelyistä, jokaisella vaaliliitolla on edustajansa keskusvaalilautakunnassa.

Lähetekeskustelu – Myöhemmin päätettäväksi tuleva asia, josta edaattorit käyvät kokouksessa alustavaa keskustelua. Toimii valmistelun ja myöhemmän päätöksenteon tukena.

Puoluepoliittisesti sitoutumaton – Ryhmä Lex ei ole sitoutunut mihinkään poliittiseen puolueeseen tai Ryhmä Lexissä toimiminen ei edellytä minkään tietyn puolueen äänestämistä, kannattamista tai jäsenyyttä. Ryhmä Lexin toimintaa ei siis ohjaa mikään tietty politiikka, vaan Ryhmä Lex on heterogeeninen ainejärjestötaustainen porukka, jonka toiminnan keskeinen lähtökohta on oikeustieteilijän näkökulma. Ryhmä Lexissä käydään avointa keskustelua, johon jokainen voi ja saa tuoda oman mielipiteensä. Yhteisiä mielipiteitä pyritään muodostamaan etenkin oikeustieteilijöihin liittyvissä kysymyksissä ja ryhmän tehdessä omia esityksiä, mutta viime kädessä jokainen edaattori muodostaa yksittäiskysymyksessä oman mielipiteensä.

Pääsihteeri – Ylioppilaskunnan henkilökunnan esimies ja vastaa ylioppilaskunnan henkilöstöhallinnosta, taloudenpidosta ja -suunnittelusta sekä osaltaan suhdetoiminnasta ja yhteistyöstä muiden tahojen kanssa. Pääsihteeri toimii tiiviissä yhteistyössä hallituksen ja edustajiston kanssa ja vastaa niiden päätösten toimeenpanemisesta. Pitää pöytäkirjaa edarin kokouksessa.

Ryhmä Lex – Puoluepoliittisesti sitoutumaton edustajistoryhmä, joka on erityisesti oikeustieteilijän asialla. Toimimme itsenäisesti, mutta kiinteässä yhteistyössä ainejärjestö Lex ry:n kanssa. Tavoitteenamme on erityisesti oikeudenmukainen ja tehokas ylioppilaskunta, joka on keskittynyt vahvasti opiskelijoiden edunvalvontaan.

Ryhmäpalaveri – Edustajistoryhmän vapaamuotoiset kokoontumisajot, joissa käydään läpi ajankohtaisia asioita.

Ryhmäpuheenjohtaja (rpj) – Edustajistoryhmän veturi ja toiminnan koordinoija, joka edustaa ryhmää virallisissa yhteyksissä. Ryhmäpuheenjohtajan ollessa estynyt häntä tuuraa vararyhmäpuheenjohtaja. Edustajistoryhmä valitsee edaattoreidensa keskuudesta tämän kaksikon.

Ryhmäpuheenvuoro –
Edustajistoryhmän yhdessä ennen kokousta valmistelema puheenvuoro, joka jätetään myös kirjallisena kokouksen jälkeen.

Ryhmäpuheenjohtajapalaveri – Kaikki edustajistoryhmien puheenjohtajat kokoontuvat vapaamuotoisesti puolitoista viikkoa ennen edustajiston kokousta.

Taloustoimikunta eli talto – Ylioppilaskunnan talouden vartija, johon kuuluu talousasioista kiinnostuneita edustajistoryhmien edustajia. Taloustoimikunnan toimikausi on edustajiston toimikauden mittainen.

Tylkkärin johtokunta – Turun ylioppilaslehden johtokunta, johon valitaan edustajistoryhmien edustajia kalenterivuodeksi, valvoo lehden yleistä linjaa ja taloutta.

Edustajisto kokoustaa pääsääntöisesti kerran kuussa lukuvuoden aikana. Kokousta voi seurata paikan päällä tai streamin kautta kotisohvalta poppareiden kera. Ryhmä Lexin edustajat etualalla.

Edustajisto kokoustaa pääsääntöisesti kerran kuussa lukuvuoden aikana. Kokousta voi seurata paikan päällä tai streamin kautta kotisohvalta poppareiden kera. Ryhmä Lexin edustajat etualalla.

TYY – Turun yliopiston ylioppilaskunta on Turun yliopiston edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Ylioppilaskuntien toiminta perustuu lakiin. TYYstä löytyy laajasti tietoa osoitteesta http://www.tyy.fi.

Vaalikoordinaattori – Ryhmä Lexin edustajistovaalikampanjan vetojuhta, joka vastaa siitä, että Ryhmä Lex näkyy ja kuuluu ja kaikki vaaleihin liittyvä toimii. Vaalikoordinaattorin apuna ovat innokkaat ehdokkaat sekä istuva edustajistoryhmä. Tomi Paavola vetää tänä syksynä Ryhmä Lexin kampanjaa kohti huikeita tuloksia!

Vaalirengas – Kahden tai useamman edustajistoryhmän yhteenliittymä edustajistovaaleissa. Vaalirenkaan muodostaminen vaikuttaa äänten laskentaan samalla tavalla kuin eduskuntavaaleissa. Ryhmä Lex on vaalirenkaassa puoluepoliittisesti sitoutumattomien TuKY-listan (kauppiksen opiskelijat) ja TYY Terveeksi (lääkisläiset) kanssa.

Valintatoimikunta – Edustajiston alainen toimielin, jossa on jäsen jokaisesta edariryhmästä. Toimii asiantuntijaelimenä edustajiston tai hallituksen tehdessä henkilövalintoja.

Varaedaattori – Varsinaisen edaattorin kakkoshenkilö, joka osallistuu edustajistotyöskentelyyn varsinaisen edaattorin ollessa estynyt. Ryhmä Lexissä varaedaattorit ovat aktiivisesti mukana toiminnassa ja ryhmän sisällä huolehditaan siitä, että myös varaedaattorit pääsevät tasaisin väliajoin kokoustamaan. Kaikki edustajistovaaleissa ehdoilla olleet valitsematta jääneet muodostavat edustajistoryhmän varalistan, joten varalistan muuttuessa opiskelijavaihtojen, harjoittelujen tai valmistumisen takia varalista voi liikkua hyvinkin nopeasti ja on mahdollista päästä edarityöskentelyyn mukaan.

Yammer – Edustajiston (ja TYYn toimiston) käyttämä sisäisen viestinnän foorumi ja keskustelualusta.

Tämä blogiteksti on ensimmäinen osa Ryhmä Lexin blogin alkusyksyn ”Edari ja edustajistovaalit tutuksi” -juttusarjaa, joka johdattaa lukijoita kohti edustajistovaaleja. Seuraava blogiteksti käsittelee edaattorin ajankäyttöä, josta on tullut paljon kysymyksiä.

Edustajistovaalit järjestetään 3.-4.11.2015 ja ennakkoäänestys 26.–29.10.2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s