Miksi kannattaa lähteä ehdolle edarivaaleissa?

Miksi kannattaa lähteä ehdolle edustajiston varapuheenjohtaja ja edaattori Teemu Auressalmi?

55 Teemu Auressalmi

Ihan oman itsensä takia! Edustajisto, ja TYY muutoinkin, on oiva paikka laajentaa omaa käsitystään opiskelijoista ja opiskelusta sekä ihmisistä ja elämästä muutoinkin verrattuna siihen, millaisena ne Calonian käytävillä näyttäytyvät. Toiminta ylioppilaskunnassa tarjoaa perspektiiviä moniin asioihin ja opettaa paljon uutta.

Edustajistotoiminnasta voi olla juristinalulle myös aitoa käytännön hyötyä. Erilaisten asioiden pohtiminen ja keskustelut edarissa paitsi opettavat valmistautumisen tärkeyttä, myös hiovat kykyä reagoida nopeasti ja argumentoida omia mielipiteitä.

Edustajistoasiat saattavat yhtäkkiä tuntua kovin kaukaisilta ja merkityksettömiltä, mutta monella niistä on oikeasti merkitystä ihan käytännön opiskelijaelämässä. Toimintaan on myös helppo lähteä mukaan juuri nyt, sillä edarikauden vaihteessa valtaosa muistakin edaattoreista on uusia ja vanhat toimijat auttavat varmasti alkuun pääsemisessä.

Miten paljon edarivaalikampanjointi vie aikaa Ryhmä Lexin vararyhmäpuheenjohtaja ja edaattori Ville Laakso?

73 Ville LaaksoEi ole olemassa yhtä oikeaa vastausta siihen, kuinka paljon aikaa tai millaista työtä kampanjointi vaatii. Toinen saattaa kampanjoida erittäin paljon ja toinen ei juuri yhtään, mutta tämä ei suoraan ole verrannollinen siihen, että kuinka todennäköisesti ehdokas tulee valituksi.

Suurelta osin menestys vaaleissa on kiinni siitä, millainen käsitys ihmisillä on ehdokkaasta jo ennen varsinaista kampanjointia. Tällöin kampanjointi on helpoimmillaan sitä, että muistuttaa ihmisiä äänestämisestä. Mikäli kuitenkin haluaa tehdä varsinaista kampanjatyötä, on muutama tunti päivässä varmasti tarpeeksi.

Kampanjoinnin ja siihen liittyvän ajankäytön on syytä olla nousujohteista kohti ennakkoäänestystä tai varsinaisia vaalipäiviä.

Riittääkö oma tietotaito ehdokkuuteen, vaikka ei olisi aiemmin ollut mukana edarissa Ryhmä Lexin ryhmäpuheenjohtaja ja edaattori Sanna Mäkilä?

84 Sanna MäkiläTotta kai, tätä ei kannata liikaa miettiä! Edari on jatkuvaa oppimista niin omasta itsestään vaikuttajana kuin ylioppilaskunnan toiminnasta. Tietotaitoa kertyy koko ehdokkuuden ja edustajiston kaksivuotiskauden ajan – tärkeämpää on se, että jaksaa perehtyä, itseltä löytyy aito halu vaikuttaa opiskelijoita koskeviin asioihin ja on valmis tuomaan omia näkemyksiään reippaasti esille edarissa vilisevien mielipiteiden valtameressä.

Vaalikampanjointiin moni lähtee vailla usean vuoden edaritaustaa, mutta motivaatio ja luotto omaan tekemiseen ratkaisevat jo paljon hyvän kampanjan luomisessa! Ryhmä Lexissä on mukava keskusteleva ilmapiiri ja ehdokas voi aina  kysyä esimerkiksi vaalikoordinaattorilta tai nykyisen ryhmän jäseniltä vinkkejä. Kunhan ehdokasgalleriamme on lyöty lukkoon, ehdokkaat saavat avukseen Ryhmä Lexin laatimaan ehdokasoppaan, josta saa vähän taustaturvaa kampanjoinnin ajaksi.

Edustajistokauden alkaessa suurin osa edaattoreista on uusia kasvoja ja kokoustoiminta on kaikille aluksi opettelemista, kenenkään ei odoteta olevan täysi edariammattilainen joulukuun alussa. Edarikauden kuluessa jokaisesta kuitenkin kehittyy mitä mainioin edarikettu ja ylioppilaskuntavaikuttaja! Älä siis epäröi lähteä ehdolle. 🙂

Tämä blogiteksti on neljäs osa Ryhmä Lexin blogin alkusyksyn ”Edari ja edustajistovaalit tutuksi”-juttusarjaa, joka johdattaa lukijoita kohti edustajistovaaleja. Viidennessä osassa ryhmäpuheenjohtajamme Sanna kertoo, miten Ryhmä Lexissä tehdään päätöksiä ja mikä ohjaa Ryhmä Lexin toimintaa.

Sähköiset edustajistovaalit järjestetään 3.-4.11.2015 ja ennakkoäänestys 26.-29.10.2015. Ryhmä Lexin ehdokkaaksi voi asettua täyttämällä ehdokasilmoituslomakkeen TYYn sivuilta. Kohtaan ”Liityn vaaliliittoon, jonka tunnus on” tulee sen vaaliliiton nimi, jonka ehdokkaaksi asetut eli Ryhmä Lex. Kohtaan ”ja jonka asiamieheksi valtuutan” tulee edellä ilmoitetun liiton vaalihenkilön nimi eli Tomi Paavola. Näiden jälkeen tulee koko loppuosa lomakkeesta täyttää asianmukaisesti. Täytetty lomake palautetaan Tomi Paavolalle tai Lexin toimistolle su 4.10. klo 18 mennessä

Yksi kommentti artikkeliin ”Miksi kannattaa lähteä ehdolle edarivaaleissa?

  1. Nyt vasta kommentoin, mutta tämä Edari ja edustajistovaalit tutuksi -juttusarja on kyllä erittäin oiva! Tällaista olisi kaivannut jo vuosia sitten. Hyvää duunia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s