Edarikauden avauksen riemu

Uuden edustajistokauden ensimmäistä blogipäivitystä pukkaa näin vapun alla vasta. Ryhmäpuheenjohtajana otan täyden vastuun tämän pitkittymisestä ja jatkossa pyrin yhdessä ryhmän kanssa aktiivisempaan päivitystahtiin edustajistokuulumisten puolesta. Monet epäselvyydet ja ongelmat on helppo perustella viestinnän puutteellisuudella ja tämä olkoon oiva esimerkki siitä. Pahoittelut tästä puolestani ensimmäiseksi.

Onneksi TYY ei ole ollut täysin pimennossa jäsenistöltä tänäkään aikana, vaan TYYn superhallituslainen Tuomas Dahlström on avannut blogissaan ”TYY-Tuomas” rakkaan ylioppilaskuntamme arkea, johon on kuulunut mm. TYYn toimiston ja kanslian muutto väestötiloihin Yo-talo A:n remontin alta. Tällä hetkellä voit löytää toimiston Ylioppilastalo B:n toisesta kerroksesta (Lexin toimiston yläpuolella) ja kanslian Yliopistonmäeltä päärakennuksen pohjakerroksesta. Tuomas on myös kiitettävästi syväluodannut edustajiston kokousten esityslistan mukaiset asiat, joista varsinkin viimeisimmässä maaliskuun kokouksessa ryhmämme tekemä esitys TYYn eroamisesta Opiskelijoiden liikuntaliitosta (OLL) herätti paljon keskustelua niin edustajiston areenoilla kuin sosiaalisessa mediassa.

Perusteluina esitykselle ryhmämme katsoi, että OLL:n jäsenyys palvelee verrattain pientä osaa TYYn jäsenistöstä huomioiden, että liiton jäsenmaksu oli vuonna 2016 noin 8000 euroa. OLL:n liittokokous hyväksyi myös 2015 keskipitkän aikavälin taloussuunnitelman, jossa jäsenmaksua suunnitellaan nostettavan seuraavien vuosien aikana 50 % vuoden 2015 tasosta ja samalla liitto luopuu toisesta varapuheenjohtajasta. Tässä Ryhmä Lex näkee ristiriidan, että kasvatetaan jäsenmaksuja ja samalla leikataan henkilöresursseja edunvalvonnasta, joka on kuitenkin OLL:n tärkein tehtävä.

Suomen Ylioppilaskuntien liitto (SYL) erosi OLL:sta vuoden 2015 alusta alkaen, jolloin ylioppilaskunnat saivat itse päättää omasta kuulumisestaan Opiskelijoiden Liikuntaliittoon. Tällöin Åbo Akademin ylioppilaskunta, Oulun yliopiston ylioppilaskunta ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta (LTKY) eivät liittyneet liiton jäseneksi. Toisaalta LTKY päätti hakea uudelleen OLL:n jäsenyyttä viimeisimmässä edustajiston kokouksessa. Mikäli kuitenkin OLL toiminta olisi koettu SYLin eroamisen jälkeen moitteettomaksi, ei tällaisia keskusteluja varmasti käyttäisi. Pikkulinnut hieman lauloivat, että TYYn edustajiston ratkaisua kuunneltiin herkällä korvalla ympäri Suomea.
Muutenkin TYYn tilanne voitaisiin paremmin peilata Åbo Akademin ylioppilaskunnan kanssa. Turun yliopisto toimii vastuullisena opiskelijaliikunnan järjestäjänä ja yliopistoliikunta olisi suurella todennäköisyydellä jatkanut OLL:n yhteistoimintajäsenenä, vaikka TYY ei olisi kuulunutkaan liittoon. Ryhmä Lex pitää tietysti liikuntaa tärkeänä osana opiskelijan elämää ja katsomme, että tämä osana opiskelijan hyvinvointiedunvalvontaa hoidetaan jo nyt YTHS:n, SYL:n ja suoraan yliopistoliikunnan. OLL ei tarjoa paikallista liikuntaedunvalvontaa, vaan toimii valtakunnallisella tasolla, jolloin sen saavuttamat edunvalvonna voitot eivät tunnu näyttäytyvän yksittäisen opiskelijan arjessa.

Erittäin kutkuttavan ja monipuolisen keskustelun päätteeksi edustajisto kuitenkin päätti jatkaa OLL jäsenenä, mutta ryhmämme esitti vielä ponnen jonka mukaan hallitus miettii vaihtoehtoisia tapoja käyttää OLL:n jäsenyyteen kuluvat varat, OLL:n jäsenpalvelujen järjestämistä itse sekä tehokkaampaa vaikuttamista OLL:n jäsenenä. Toivottavasti tämä ylläpitää nyt herännyttä keskustelua liikuntaedunvalvonnasta ja sen erilaisista mahdollisista muodoista, jota ei ole varmasti käyty pitkään aikaan.

12980575_10208054274530579_1471341712_n

Ryhmä Lexin edustus Lex ry:n 55. vuosijuhlilla

Seuraavalla kerralla ryhmämme siirtyy yhdessä muun edustajiston kanssa maakuntiin, kun TYYn huhtikuun edustajiston kokous järjestetään Raumalla. Mukana tällöin kokoonpanossa myös fuksiedustaja, kun ryhmän remmiin lähtee Olli Isoaho. Mikä olisikaan parempi tapa ottaa ensikosketus edarin kokoukseen.
Vappu on jo kohta ovella,

Tomi Paavola
Ryhmäpuheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s