Turun ylioppilaslehti sähköiseksi?

Turun ylioppilaslehden ilmestymistiheyttä on supistettu viime aikoina järjestelmällisesti, sillä lehti ilmestyi alun perin kahdesti kuussa, vielä vuonna 2013 kuusitoista kertaa vuodessa, vuonna 2014 kymmenen kertaa vuodessa, vuosina 2015 ja 2016 yhdeksän kertaa vuodessa ja tänä vuonna lehti tulee ilmestymään kahdeksan kertaa.  Painetut lehdet ovat kiistämättä konkreettisia ja näkyviä, mutta onko aika ajamassa ohi printtimedian?

Ryhmä Lex on nostanut keväällä vahvasti keskusteluun Turun ylioppilaslehden aseman. Turun ylioppilaslehden vuosittainen budjetti on noin 120 000 euroa, josta TYYn jäsenet maksavat noin 80 000 euroa ja mainostuotot kattavat vain kolmasosan lehden budjetista. Ryhmämme katsoo, että Tylkkäriin käytetyn jäsenistön jäsenmaksuista käytetyn 80 000 euroa voisi investoida paremmin, ympäristöystävällisemmin ja innovatiivisemmin esimerkiksi sähköisen formaatin kautta ja siihen panostamalla. Tämä edellyttäisi sitä, että printtimedian sijaan siirtäisimme pääpainon vahvasti sähköiseen mediaan.

Vuonna 2016 printtilehdestä saadut julkaisutulot eivät enää kattaneet printtilehden painokuluja, jakelukustannuksia, kuljetusmaksuja ja ilmoitushankkijan provisiota, vaan printtilehden julkaisumenot ylittivät printtilehdestä saadut julkaisutulot. Vielä lehden ja ylioppilaskunnan ollessa vakavaraisia, olisi optimaalinen aika tehdä selvitys siitä, mitä Tylkkärin täysimääräinen sähköistäminen merkitsisi ja millaisia mahdollisuuksia se avaisi. Mikäli pakkojäsenyydessä tapahtuu muutoksia, niin vaikuttaa se myös lehteen välittömästi.

Helmikuun edustajiston kokouksessa toivoimme, että TYYn tulevassa jäsenkyselyssä kysyttäisiin jäseniltä mielipiteitä Tylkkärin sähköistämiseen. Tätä lisäystä ei kuitenkaan tehty, vaan asiaa saatetaan kysyä syksyllä toteutettavassa Tylkkärin lukijakyselyssä. Lukijakyselyiden ongelmana on kuitenkin se, että siihen vastaavat lehden lukijat eivätkä ne tuhannet TYYn jäsenet, jotka eivät lehteä lue. Luet lehteä tai et, niin syksyllä toteutettavassa Tylkkärin lukijakyselyssä sinulla on mahdollisuus vaikuttaa lehden sisältöön ja formaattiin.

Tylkkärin kehittämiseen suhtauduttiin kuitenkin positiivisesti ja aloimme valmistella uutta esitystä maaliskuun kokoukseen ja teimme aloitteen yhdessä Vihreän vasemmiston kanssa. Esitimme, että hallitus valmistelee toimintasuunnitelmaprojektin, jossa ulkopuolinen selvittäjä arvioi paperisen ja sähköisessä formaatissa olevan lehden etuja ja haittoja sekä taloudellisia näkymiä. Selvitystyön tarkoituksena on kerätä tietoa, jotta voisimme luoda kysytymmän, paremman, hyödyllisemmän ja innovatiivisemman jäsenpalvelun. Ryhmä Lexin mielestä paperisen lehden mainostulot ovat laskeneet ja tulevat laskemaan lähitulevaisuudessa, opiskelijat lukevat uutisia ennemmin kännykästä kuin lehdestä ja sähköinen lehti olisi ympäristöystävällisempi. Edustajisto hyväksyi esityksen yksimielisesti.

Selvitys tulee olemaan valmis vuoden 2018 syksyn alkuun mennessä. Asiat vaativat aikaa ylioppilaskunnassa, mutta selvitystyön tulosten odottaminen on sen arvoista. Mikäli selvityksen perusteella on kannattavaa siirtyä sähköiseen lehteen, voi tämä tapahtua jo vuonna 2019. Näemme Tylkkärin tulevaisuuden kannalta keskeisenä siirtymisen kohti sähköistä alustaa. Panostamalla sähköiseen muotoon voimme luoda jotain, mitä opiskelijat aidosti kaipaavat. Turun yliopiston ylioppilaskunta on jo monessa asiassa edelläkävijä eikä myöskään Turun ylioppilaslehden tulisi olla poikkeus, vaan lehden tulee olla yksi edelläkävijöistä ja ottaa askel kohti sähköistämistä. Ensi vuonna tiedämme tarkemmin, mihin suuntaan Turun ylioppilaslehti on menossa ja Ryhmä Lex tulee nostamaan asiaa vahvasti keskusteluun myös vuoden 2017 edustajistovaaleissa.

 

Ryhmä Lexin puolesta

Ryhmäpuheenjohtaja Tuomas Dahlström

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s